Religionsfagets utrættelige forkæmper

Asger Sørensen har i 20 år stået i spidsen for Gammel Hellerup Gymnasium og desuden været en vigtig drivkraft bag religionsfagets udvikling. På mandag fylder han 80 år

Asger Sørensen sad i bestyrelsen for Kristeligt Dagblad fra 1993 til 2009, hvor han de fleste år var næstformand. –
Asger Sørensen sad i bestyrelsen for Kristeligt Dagblad fra 1993 til 2009, hvor han de fleste år var næstformand. – . Foto: Søren Staal.

Havde det ikke været for Asger Sørensen, ville religionsundervisningen i gymnasiet næppe have set ud, som den gør i dag. Ja, måske ville den slet ikke have været der.

I slutningen af 1960’erne i kølvandet på ungdomsoprøret var der seriøse diskussioner om, at faget helt skulle skrottes. Men Asger Sørensen, der på mandag fylder 80 år, var en af de kræfter, der kæmpede imod.

”Det var helt under horisonten for ministeriet, at unge kunne have interesse for religion. Det var en kamp op ad bakke. Men vi sejrede, og i dag er faget yderst populært,” siger han.

Asger Sørensen har været med til at udvikle religionsfaget på mange forskellige fronter, blandt andet som formand for Religionslærerforeningen, fagkonsulent for religion i Undervisningsministeriet og som mangeårig fagkonsulent på Gyldendal. Her har han for eksempel været med til at udgive Gyldendals Religionsleksikon og en af de grundbøger, der har været benyttet i religionsundervisning i gymnasiet og på seminarier.

Selvom religionsfaget har fyldt meget, har hans arbejdsliv dog først og fremmest været præget af Gammel Hellerup Gymnasium nord for København, hvor han var rektor fra 1985 til sin pensionering i 2005.

Han er vokset op i Nakskov, hvor han også tog sin studentereksamen. Som 18-årig flyttede han til København for at studere på universitetet. Først overvejede han at læse teologi, men endte i stedet med at blive cand.mag. i dansk og kristendomskundskab.

Under opvæksten var søndagsgudstjenesten en både naturlig og fast del af ugens rytme, og det kirkelige engagement har fulgt Asger Sørensen igennem hele livet. Blandt andet har han været initiativtager til Danske Kirkedage og været næstformand i Det mellemkirkelige Råd. Desuden har han været redaktør på radioprogrammet ”Ved dagens begyndelse” på DR og ikke mindst været næstformand for Kristeligt Dagblads bestyrelse.

Selv ser Asger Sørensen en parallel mellem sit engagement i religionsfaget, Kristeligt Dagblad og DR’s trosdækning.

”Jeg har altid været meget optaget af den eksistentielle samtale. Og der har jeg kæmpet for, at man bevæger samtalen væk fra snæverheden og åbner den mod et bredere sigte på en religiøs dimen- sion af tilværelsen,” siger han.

I tidligere interviews i Kristeligt Dagblad har Asger Sørensen beskrevet sin tro således:

”Min tro, som jeg lever ud fra, men ikke tænker så meget over, bygger på tillid og en række grundlæggende værdier. Jeg er livet igennem blevet bekræftet i min tro på, at jeg ikke er forladt og ikke er alene. Tro er for mig en indre kontinuitet, som går igen hos andre og hos mig selv. Det, Luther kaldte nåde, vil jeg gerne fastholde.”

Efter sin pensionering har et af de store projekter været et års ophold i Kina, hvor han sammen med sin kone, Lise Sørensen, var seniorvolontør hos Areopagos på et kristent center uden for Hongkong. De seneste par år har hverdagene været mere rolige, hvor meget af tiden bliver brugt på at læse og holde sig opdateret. Desuden går en del af tiden med at være sammen med de 4 børn og 11 børnebørn. Asger Sørensen og konen, som han har været gift med siden 1962, bor i dag på Frederiksberg i København.8