Richard Ragnvald fejrer 75 års fødselsdag med turné: De ældre skal have de sange, de husker og holder af

Richard Ragnvald har haft 48 sange på Dansktoppen og er kendt for hits som ”Kære lille mormor”. I anledning af sin 75 års fødselsdag drager han igen på turné - med dansktophits og kagemand

Det begyndte med en drøm om at blive hyggepianist som barn, og i dag kan sanger og musiker Richard Ragnvald fremvise 48 sange, der gennem tiden har optrådt på Dansktoppens hitliste.
Det begyndte med en drøm om at blive hyggepianist som barn, og i dag kan sanger og musiker Richard Ragnvald fremvise 48 sange, der gennem tiden har optrådt på Dansktoppens hitliste. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Om få dage drager dansktopstjernen Richard Ragnvald på 75-års fødselsdagsturné til plejehjem og ældrecentre for at synge velkendte og populære sange som ”Vi skal gå hånd i hånd”, ”Sølvstænk i dit gyldne hår” og ”En lille pige i flade sko”. Efter 25 minutters optræden får beboerne serveret kagemand, sponsoreret af Guldbageren,  og så går turen videre til næste plejehjem. For selv om den folkekære sanger, der har haft 48 sange på Dansktoppen, nåede folkepensionsalderen for næsten 10 år siden, har han ingen planer om at indstille karrieren. Han spiller endnu 100 til 150 koncerter om året, og under coronapandemien, da plejehjemmene var lukket for indendørs besøg, tog han på fondsfinansieret turné for at synge uden for plejehjemmene.

”Det var skønt at opleve, hvordan det rørte de ældre. Jeg synger det, der er populært, og for de ældre skal det være de sange, som de kan huske og holder af,” siger Richard Ragnvald.

Som barn var han fascineret af en onkel, som han er opkaldt efter, der var uddannet pianist og spillede på de store Amerikabåde, der sejlede fra Oslo til New York. Med ham som forbillede satte Richard Ragnvald sig for, at han ville være hyggepianist. Med tiden blev han dog mere og mere optaget af guitaren, og da han som 12-årig fik en guitar i fødselsdagsgave af sin bror og svigerinde – en dyr sag til hele 90 kroner – var retningen udstukket. Kort efter havde han sammen med tre skolekammerater dannet bandet The Rich’s Band, som optrådte til skolefester i Aarhus og omegn.

Hans forældre bakkede op, for glæden ved musik og sang lå i familien. Richard Ragnvalds far, som var ansat ved det daværende trafikselskab Aarhus Sporveje, stod for at lave tekster til sporvejenes revyer, og han forsøgte endda at få sønnen med sig på scenen. Det vægrede Richard Ragnvald sig dog ved; han var alt for genert.

Efterhånden som han fandt sine musikalske ben, forsvandt genertheden dog. Som 13-14-årig fik han et tilbud fra sin guitarunderviser Henry Lind om at tage ud med hans Hawaii-band og spille et par solonumre. Lønnen var 25 kroner per job, uanset om turen gik til et forsamlingshus i Jylland eller på Sjælland.

Som 17-årig mødte Richard Ragnvald ved en musikkonkurrence Solveig Sønderholm, som spillede harmonika. De fandt sammen i duoen Solveig og Richard, der de næste 16 år optrådte ved byfester, private fester, halballer og revyer med en blanding af populære dansktopnumre og parodier på kendte navne som Simon Spies, Cleo, Freddy Fræk og Povl Dissing. I 1980 afbrød de dog samarbejdet på grund af uvenskab, og herefter gik Richard Ragnvald solo. I første omgang fik han job på ABC Revyen i Horsens og blev herefter tilbudt at rejse med gymnastikopvisningsholdet Flying Superkids fra Aarhus på USA-turné.

”De skulle optræde for skandinaviske udvandreres efterkommere og manglede en norsktalende konferencier. De vidste, at jeg kom sammen med en norsk pige og derfor kunne norsk. Derfor spurgte de mig. Jeg præsenterede showet på norsk og sang selv et par numre. I løbet af tre måneder optrådte vi i 63 byer fordelt på 28 stater. Det var fantastisk,” siger Richard Ragnvald.

I Danmark var han fortsat mest kendt i Jylland, men i 1992 blev han tilbudt at indsynge sangen ”Tak fordi vi er venner”. Den blev et dansktophit og gav ham sit landsdækkende gennembrud. Hans største hit kom året efter med sangen ”Kære lille mormor”, der kom på albummet ”Jeg har en drøm”, som solgte over 40.000 eksemplarer.

Ved Dansk Folkepartis landsmøde i 1997 fremførte Richard Ragnvald en omskrevet version af sangen som hyldestsang til Pia Kjærsgaard, hvilket affødte voldsom kritik, og fik pladeselskabet til at kræve, at han ikke fremover brugte sangen i politiske sammenhænge. Det slog dog ikke Richard Ragnvald ud, og han har udtalt, at han synger for dem, der vil høre ham synge.

”Det folkelige og fornøjelige har altid ligget mig mest for, selvom jeg har modtaget sangundervisning og lært teknikker, som operasangere bruger,” siger han.

Han lytter dog gerne til klassisk musik hjemme i den ombyggede købmandsgård fra 1770, som han deler med sin hustru. Selvom gården er rummelig, er der ikke plads til meget store fester, så fødselsdagsfesten for cirka 50 familiemedlemmer og venner bliver holdt på restaurant Kohalen i Aarhus, der siden 1907 har serveret god dansk mad. Og modsat mange andre dage har Richard Ragnvald ingen planer om at optræde.