Rockguitarist Billy Cross: Musikken valgte mig

Musikken er hans livsvej, men også bøger har stor betydning for den amerikanske musiker Billy Cross, der i morgen fylder 70 år

Billy Cross har i langt størstedelen af sit nu 70-årige liv været musiker og producer. Karrieren fortsætter for fuld musik, men fødselsdagen skal fejres i ro og mag i Liseleje. –
Billy Cross har i langt størstedelen af sit nu 70-årige liv været musiker og producer. Karrieren fortsætter for fuld musik, men fødselsdagen skal fejres i ro og mag i Liseleje. – Foto: Martin Sylvest/Scanpix

Selvom Billy Cross har brugt det meste af livet på sin egen og andres musik, er det ikke en bane, han selv har valgt.

Nærmere omvendt.

”Musikken valgte mig,” som han forklarer.

I morgen fylder den amerikanske musiker, der siden midten af 1980’erne har boet permanent i Danmark, 70 år. Som 11-årig greb han sit første instrument, året efter var han klar over, at det var dét, der skulle være hans levevej, og som 14-årig begyndte den unge Billy at spille professionelt.

Alligevel tog han turen forbi Columbia University. Først som medicinstuderende, men siden skiftede han spor og fordybede sig blandt andet i engelsk litteratur. I 1968 blev han Bachelor of Arts.

Også i dag er det at læse ”en kæmpe del af mit liv”, siger Billy Cross, der sluger alt lige fra dansk, norsk og engelsk skønlitteratur til faglitteratur om for eksempel geologi, som var hans bifag på universitetet.

Billy Cross blev født i 1946 og voksede op på Manhattan i New Yorksom enebarn i det, han kalder ”en kulturelt indstillet familie”.

Faderen var tandlæge, mens moderen var universitetsprofessor og meget musikalsk anlagt. Der var klaver i hjemmet, og i sine ungdomsår blev Billy Cross hver anden lørdag sendt i operaen, som var samtidens populærmusik, fortæller han. Også interessen for litteratur slog rødder i barndomshjemmet. Billys onkel var Lionel Trilling, en kendt forfatter, kritiker og professor på Columbia University, og de to havde et nært forhold, hvor de ofte diskuterede litteratur, har Billy Cross tidligere fortalt til Kristeligt Dagblad.

Trods årene på Columbia University holdt kærligheden til musikken ved. Billy Cross tjente penge som musiker ved siden af studierne, og da bachelorgraden var i hus, fortsatte han dette liv. Både som musiker, sanger og komponist. Han har arbejdet sammen med en lang række store navne, blandt andre Bob Dylan, og i 1979 indspillede han ”No Overdubs” med Delta Blues Band. Siden blev Billy Cross fast medlem af bandet, der frem til 1990 udgav flere albummer, nu under navnet Delta Cross Band. Som producer har han arbejdet med blandt andre C.V. Jørgensen, Lars Lilholt og Johnny Madsen, ligesom han udsendte to soloalbummer i henholdvis 2004 og 2009.

Også en anden slags kærlighed end den til musikken har fyldt Billy Cross’ liv. I 1974 mødte han Lise på en tur til Danmark, og hun fulgte med Billy Cross tilbage til USA. De næste år boede parret i begge lande. Først i midten af 1980’erne blev lejligheden i New York solgt og København for alvor deres base.

Selvom han i morgen runder de 70 år, skruer Billy Cross bestemt ikke ned for det musikalske blus. I øjeblikket spiller han med i Billy Cross Band, Everybody’s Talking og The Trio from Hell. Dertil kommer en del solojob og en kommende turné med Anne Dorte Michelsen, hvis seneste plade han har produceret.

I 2009 udgav Billy Cross erindringsbogen ”Så langt så godt”, mens det 11 år tidligere gjaldt kogebogen ”Mit amerikanske køkken”. I sin fritid nyder Billy Cross da også at lave mad, ligesom han cykler og bruger megen tid i familiens sommerhus ved Liseleje i Nordsjælland.

Billy Cross bor i centrum af København med sin hustru, Lise. Parret har en voksen søn.