Rostocks nye danske overborgmester vil lære byen at sige du

Den danske forretningsmand Claus Ruhe Madsen er den første person uden et tysk statsborgerskab, der er valgt som overborgmester i Tyskland. Han mener selv, at hans danske baggrund har gavnet ham

Claus Ruhe Madsen kalder sine møbelforretninger i den tyske havneby Rostock for ”Viking Møbelhus”. Med sit store skæg og den blå hættetrøje, der har fulgt ham under kampen for at blive byens nye overborgmester, bliver Claus Ruhe Madsen jævnligt selv beskrevet som ”viking”. Han blev i søndags valgt til posten som overborgmester i Rostock, den første person uden tysk statsborgerskab til den type embede. –
Claus Ruhe Madsen kalder sine møbelforretninger i den tyske havneby Rostock for ”Viking Møbelhus”. Med sit store skæg og den blå hættetrøje, der har fulgt ham under kampen for at blive byens nye overborgmester, bliver Claus Ruhe Madsen jævnligt selv beskrevet som ”viking”. Han blev i søndags valgt til posten som overborgmester i Rostock, den første person uden tysk statsborgerskab til den type embede. – . Foto: Bernd Wuestneck/dpa/AFP/Ritzau Scanpix.

Nogle går i folk med træsko på. Andre har held med ladcykel og pølsehorn. Det sidste er en del af forklaringen på, at den 46-årige danske forretningsmand og politiske løsgænger Claus Ruhe Madsen i søndags blev valgt til ny overborgmester i den store nordøsttyske havneby Rostock med 57,1 procent af stemmerne i anden valgrunde. I øvrigt den første overborgmester i Forbundsrepublikken uden et tysk statsborgerskab.

Ladcyklen brugte Claus Ruhe Madsen til at komme ud mellem Rostocks borgere under valgkampen. Et oplagt valg for ham som ivrig cykelrytter – og et oplagt valg, når et af punkterne i valgprogrammet er at gøre Rostock mere cykelvenlig. I modsætning til en racercykel havde ladcyklen desuden den fordel, at den havde plads til kassen med pølsehorn, som Claus Ruhe Madsen delte ud blandt byens borgere.

Pølsehornene havde deres egen mission ud over at få rostockerne til at gumle, mens Claus Ruhe Madsen fortalte om sine planer om at gøre Rostock til en mere miljøvenlig og moderne by. De skulle også henlede opmærksomheden på hans danske baggrund og nogle af de erfaringer, han gerne vil overføre fra Danmark til Rostock. Det gælder store ting som digitalisering af det offentlige, men også mere jordnære som at lære at sige ”du” til chefen.

”Tyskerne vil meget gerne have ’Ordnung muss sein’, og det skal de også have, men der skal også være plads til lidt frirum. Tyskerne har en helt anden hierarkitænkning. Der var mange mennesker nede på rådhuset, som gerne ville hilse i går, og de har altså lidt svært ved, at man godt kan sige ’du’ til sin chef. Det er noget, vi lige skal have ændret de næste par år,” siger han til det danske nyhedsbureau Ritzau.

Den danske inspiration går hånd i hånd med en urokkelig fornemmelse af at høre til i Rostock. Claus Ruhe Madsen elsker sin by. Det er her, han har hjemme efter 20 år. Her, han har sit liv sammen med sin finske hustru Marianne og sin 10-årige datter i et hjem, hvor der ifølge den tyske avis Tagesspiegel bliver talt sammen på tysk, sunget på finsk og tænkt på dansk.

Claus Ruhe Madsen er født i København, men voksede op i Fjand nord for Ringkøbing. Efter sin studentereksamen i 1992 fra Struer Statsgymnasium tog han til Essen i Ruhr-distriktet for at få lidt luft under vingerne. Han ville være væk i et års tid, men endte med at arbejde først som sælger og siden som filialdirektør i en lokal møbelforretning. I 1998 rejste han til Rostock sammen med Marianne, hvor han åbnede sin egen forretning, Möbel Wikinger (Viking Møbelhus). Siden har han ifølge TV 2 åbnet yderligere fire møbelforretninger og tre indretningsbutikker rundt om i Tyskland. Desuden ejer han et firma, der udlejer campingbusser, en softicebod og en pølsevogn.

Claus Ruhe Madsen har siden 2013 været formand for Rostocks Industri- og Handelskammer og i de seneste fire år næstformand i det tysk-danske handelskammer i Danmark. Han er håndboldtræner og har grundlagt cykelløbet Hanse Tour Sonnenschein, hvor omkring 200 deltagere cykler 589 kilometer på fire dage til fordel for syge og døende børn.

Trods al foretagsomhed har Claus Ruhe Madsen ikke deltaget i politik før nu. På sin Facebook-side forklarer han, at når venlige opfordringer endte med, at han tog handsken op, skyldes det, at han gerne vil være med gøre et stykke arbejde for byen i stedet for blot at tale om idéerne.

Han elsker Rostock, siger han til alle, der spørger, og opfatter først og fremmest sig selv som europæer og rostocker.

”Jeg har levet her i 20 år. Jeg har bygget mit firma op her. Det vigtigste er vel, at man har sit hjerte der, hvor man er. At man brænder for sin by. På den måde håber jeg, at jeg kan overbevise rostockerne om, at jeg er en ægte rostocker,” sagde Claus Ruhe Madsen til DR før valget.

Som sin forgænger på posten gennem 14 år, Roland Methling, er han ikke medlem af et politisk parti, men han blev under valgkampen støttet af de to borgerlige partier, det kristent-demokratiske CDU og det liberale FDP.

Claus Ruhe Madsen rykker tidligst ind i overborgmesterkontoret i midten af august. Fra den 8. til den 11. august afholder Rostock det store træf for gamle sejlskibe Hanse Sail, og ”det har Roland Methling fortjent at opleve som overborgmester en sidste gang”, mener Claus Ruhe Madsen ifølge avisen Ostsee Zeitung.