Rundt i dag

Rundt i dag
Foto: iris.

80 Anna-Grethe Rischel blev uddannet på Kunsthåndværkerskolens Tekstillinje og fungerede i mange år som stoftrykker under kunstnernavnet Claus. Sammen med sin mand og tre døtre flyttede hun i 1969 til Birkerød. I vinteren 1974-1975 boede hele familien i Grønland ved Kap Farvel, hvor hendes mand studerede stedets særlige dialekt, og for alle blev det en oplevelse for livet. I 1977 søgte hun ind på Kunstakademiets Konservatorskole, hvor hun kom gennem nåleøjet til den grafiske linje. Det blev travle år for hele familien, mens hun uddannede sig som konservator med papir som speciale og i 1980 blev ansat på Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede.

Her blev hendes interesse for papirets mere end 2000 år gamle historie vakt, da hun i 1983 deltog i forberedelserne til den store Japan-sommerudstilling i Brede. Nu fulgte studierejser til papirmagerværksteder i Nepal, Thailand, Japan og senere også Kina og forskningsprojekter og talrige publikationer.

1993-2000 var hun leder af Nationalmuseets sektion for papir, tekstil, skind og læder, men hun vendte tilbage til arbejdet med restaurering af Nationalmuseets store samling af papir fra hele verden og studierne af papirets teknologihistoriske udvikling. For Anna-Grethe Rischel var det den vigtigste del af hendes virke sammen med formidling af dette arbejde ved publikationer og foredrag på internationale papirhistoriske kongresser.

Efter pensioneringen i 2005 fortsætte hun med de mikroskopiske analyser af håndgjort papir og helligede sig dette arbejde. Fra 2009 har der især været fokus på analyser af tidligt centralasiatisk papir, hvor der ligger megen viden gemt om papirets historie.

I 1986 blev Anna-Grethe Rischel medlem af Nordisk Papperhistorisk Förening, og samme år af International Association of Paper Historians (IPH). Senere fulgte medlemskab af British Association of Paper Historians, og i 2008 blev hun som den første skandinav valgt som præsident for IPH og efterfølgende redaktør af tidskriftet IPH Paper History.

Siden 2008 har hun været aktiv som medlem af menighedsrådet i Birkerød Sogn, og det er også i Birkerød, at mange familiebegivenheder bliver fejret med den store familie.

60 Provst Jens-Anders Overgaard Djernes, Nibe, blev cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1982 og fik året efter embede som sognepræst ved Skt. Catharinæ Kirke i Ribe. I 1989 kom han til Nibe-Vokslev Pastorat og et årti senere blev Jens-Anders Overgaard Djernes provst for Støvring Provsti.

Jens-Anders Overgaard Djernes, der er ridder af Dannebrog, var tillige konstitueret provst i Aalborg Østre Provsti i nogle månder i 2009 og i 2013.

60 På sin hjemegn i Nordjylland kendes han bedst som ”Ole EU”, og i dag har socialdemokraten Ole Christensen siddet i Europa-Parlamentet i mere end et årti. Men det var først i 50-årsalderen, at Ole Christensen, som er født i 1955 i Pandrup i Nordjylland, vendte blikket mod Bruxelles.

Hans politiske virke begyndte lige i naboområdet i Brovst, hvor han i 1984 blev formand for Brovst vælgerforening. Samme år blev han også færdiguddannet merkonom fra Aalborg Handelsskole. I 1989 skiftede han vælgerforeningen ud og blev medlem af byrådet i Brovst Kommune, og knap 10 år senere valgtes han som borgmester i Brovst - en post, han varetog i fire år for derefter at bekæde viceborgmesterposten.

Efter 20 år med lokalpolitik trak blandt andet udsigten til at kunne gøre en forskel på områder som arbejdsmarkedspolitikken i EU i Ole Christensen, der i 2004 stillede op til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og blev valgt ind. Fem år i EU's hovedstad var ikke nok, og Ole Christensen stillede op igen i 2009 og igen i 2014. Begge gange blev han genvalgt.

I Bruxelles sidder han blandt andet i beskæftigelsesudvalget, og en af hans mærkesager er også en hård kurs mod social dumping.

Al tiden går dog ikke med plenarsamlinger og udvalgsarbejde. Privat er fødselaren gift og har to børn. Han udgav desuden i 2009 en cd med seks sange.