Prøv avisen

Rundt i dag

95 Elisabeth Bomhoff, Charlottenlund, blev efter nogle år som ung pige i huset i København elev i stormagasinet Illum, og i 1934 blev hun gift med Preben Nielsen, der drev et stort danseinstitut på toppen af Richshuset på Rådhuspladsen. Senere drev hun en boutique med eksklusivt lingeri, dametøj og tasker på Oslo Plads og var derefter privatsekretær i mange år. Elisabeth Bomhoff er en af de få, der stadig kan fortælle egne oplevelser fra modstandskampen, hvor hun var medlem af Holger Danske-gruppen og kom til at tilbringe de sidste syv-otte måneder af den tyske besættelse i fangenskab. Elisabeth Bomhoff er især kendt for sit samarbejde med de to legendariske frihedskæmpere, "Flammen" og "Citronen". Hun, hendes mand og svigerfar opholdt sig 18. oktober 1944 sammen med Flammen hos en anden familie, der var aktiv i modstandsbevægelsen, da huset blev stormet af Gestapo. Familien Bomhoff blev arresteret og anbragt i Vestre Fængsel, hvorfra Elisabeth Bomhoff flere gange blev kørt til forhør i Gestapos hovedkvarter på Dagmarhus. Efter tre uger gik turen til Frøslevlejren, hvor hun blev barakformand. Hun besøger gerne Frøslevlejren, der i dag er museum, en gang om året. Hun fortalte hele sin historie i Berlingske Tidende for fem år siden, og har været med i flere tv-udsendelser, ikke mindst i Peter Øvig Knudsens serie med seks af modstandskampens øjenvidner og i Mia Heldams to udsendelser. Om et års tid er der premiere på en film af Ole Christian Madsen om "Flammen" og "Citronen", der i høj grad bygger på Elisabeth Bomhoffs erindringer.

60 Illustrator og forfatter Irene Hedlund er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København i 1982 og har siden ernæret sig som illustrator. Hun debuterede i 1981 med billedbogen "Rasmus og hængekøjen", der har tekst af Thøger Birkeland. Endvidere har hun illustreret billedbøger med tekster af Klaus Rifbjerg, Franz Berliner, Bent Rasmussen m.fl. Hun har selv skrevet historierne til flere af sine billedbøger og har illustreret en række børnebøger og fagbøger for børn samt tegnet plakater for LEGO, Rådet for større Færdselssikkerhed og Bibliotekscentralen. I 1983 fik hun forlaget Fremads debutantpris for bogen "Evige bjerg og de tre stærke kvinder", der er et japansk eventyr. Hun har også modtaget Kulturministeriets Initiativpris og Kulturministeriets Illustratorpris for illustrationerne til en serie letlæsningsbøger med tekster af ægtemanden, Bent Faurby. H.C. Andersens forfatterskab appellerer til hendes sprudlende fantasi. I anledning af fødselsdagen udkommer eventyret om "Loppen og Professoren" med Irene Hedlunds illustrationer. Originalillustrationerne til "Sommerfuglen" og "Det er ganske vist" har været udstillet på Aros Aarhus Kunstmuseum i 2005.

40 Teolog, forfatter, for- sker Camilla Sløk, Gentofte er født på en kampdag, nemlig den 8. marts, og som barn af 1960'erne var der lagt i kakkelovnen allerede fra start. Politisk engageret måtte man være, og det var Camilla Sløk da også, da hun allerede som 13-årig blev valgt til elevrådsformand for sin lokale skole. Siden kom hun i bestyrelsen af Landsorganisationen af Elever, blev klassisk-sproglig student, hvilket var på højeste umode, men som gav en stor fordel, da hun siden begyndte at læse teologi. Selve valget af teologi var noget utraditionelt i yuppie-firserne, hvor man helst skulle læse jura og gøre oprør mod 68'erne, men at interessere sig fagligt og dybdegående for religion var jo også en form for oprør. Camilla Sløk er i dag forsker på Institut for ledelse, politik og filosofi på Copenhagen Business School, hvor forskningsfeltet er ledelse i folkekirken og det bagvedliggende værdigrundlag. I 1996 fik hun Københavns Universitets guldmedalje for en afhandling om sociologen Niklas Luhmanns opfattelse af religion i moderniteten, hvormed hun viste de forskningsmæssige aspekter af teologi, religion og refleksion i samfundet. Hun var seminarielærer på Blaagaard fra 1998-2001, siden censor, og i 2006 vandt hun sammen med teolog Anne-Mette Willesen en lærebogspris fra Forlaget for Samfundslitteratur for et bogforslag til seminarieverdenen. Bogen udkommer i år. Camilla Sløk har taget en ph.d.-grad, som handlede om menneskesyn og sjælesorg som religionens funktion i samfundet. I 1998 blev hun ordineret som hjælpepræst, og fra 1999-2006 arbejdede hun som frivillig præst ved Natkirken i København. Dertil er hun med til at sætte fokus på spørgsmålet om religionens betydning for erhvervsliv og økonomi, og hvordan virksomheder kan være med til at lave en strategi for at styre på dette spørgsmål. Hun sidder endvidere i bestyrelsen af Filosofisk Forum, er formand for bestyrelsen af tænketanken Kesera og for Regensianersamfundet. Dagen fejres med familien.

40 Sognepræst Lotte Martin Jensen, Viborg, blev teologisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1997. Året efter blev hun hjælpepræst i Houlkær, hvor hun nu virker som sognepræst. Fra 1. marts er hun bevilget tre måneders studieorlov, som skal bruges til at studere kirkens diakonale muligheder. Studiestedet bliver Rom.