Prøv avisen

Samfundskritisk forfatter fylder 70 år

Forfatteren Kristen Thorup stammer fra Fyn, men flyttede som ung til Vesterbro i København. I morgen fylder hun 70 år. – Foto: Sofie Amalie Klougart.

De fleste danskere kender forfatteren Kirsten Thorup, der er en moderne, samfundskritisk realist

Kirsten Thorup har skrevet digte, dramatik og noveller, men det er for romanerne, der står i mange danske reoler, at danskerne især kvinderne kender hende.

I morgen fylder hun 70 år.

Fællesnævneren i hendes samfundskritiske romaner er skæbner og eksistenser i Danmark. Lige fra hendes første roman, Baby, der handler om sociale tabere i Københavns storbymiljø i 1970erne, til romanen Ingenmandsland om en dement 94-årig plejehjemsbeboer.

LÆS OGSÅ: Et liv med bøger og kæmpende kvinder

Hendes seneste roman, Tilfældets gud, fra 2011, skildrer en dansk karrierekvindes møde med og besættelse af at hjælpe en ung afrikansk kvinde. Det er først og fremmest en fortælling om mødet mellem to kvinder, men det er også historien om mødet mellem rig og fattig og forfatterens undren over, hvad det gør ved os i den vestlige verden, når vi møder fattigdom og elendighed.

Det, der interesserer Kirsten Thorup, når hun skriver, er grænsen mellem menneske og omverden og de sammenstød, der opstår i det møde. Og hvad der sker, når hverdag, fantasi og oprørsmuligheder ramler sammen.

Oprindelig er Kristen Thorup fra Fyn, men flyttede som ung til Vesterbro i København.

Romanen Lille Jonna, der var mange læseres første møde med hende, handler om en pige fra et fattigt hjem på Fyn. Den blev fulgt af Den lange rejse fra 1977, og sammen med Himmel og helvede fra 1982 og Den yderste grænse fra 1987 er romanerne et hovedværk i forfatterskabet.

Kirsten Thorup trak i de fire romaner på sine egne erfaringer og har beskrevet skiftet mellem land og by som traumatisk.

Men jeg har også oplevet, at når man først kommer sig over chokket, så er det en fantastisk ting, at verden har så uendeligt mange verdener i sig.

Nysgerrigheden er i behold hos Kirsten Thorup, for ellers hænger man fast i sine fordomme, og så er man alt for let at skræmme og manipulere, mener hun.

Kirsten Thorup har været gift med afdøde instruktør Ib Thorup og har en datter. Romanen Bonsai fra 2000 udspringer af ægteskabet med instruktøren.

Kirsten Thorup har modtaget mange hædersbevisninger blandt andet Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat 1970-1972, Otto Gelsted Prisen 1974, De Gyldne Laurbær 1983, Det Danske Akademis store pris 2000 og BG Banks Litteraturpris 2004. /ritzau/