Sang og guitar i 75 år

Tony Vejslev har i størstedelen af sit liv sat musik til store danske forfatteres tekster. I dag runder han de 85 år

Sang og guitar i 75 år

Komponist og visesanger Tony Vejslev debuterede i underholdsningsbranchen som blot syv-årig på Politikens Børneteater, hvor han nogle sæsoner senere optrådte med Preben Kaas og Elin Reimer.

Han begyndte som 10-årig at skrive digte og lærte guitarspil af en tante Anna i Frelsens Hær. Siden blev han underholder i diverse foreninger.

Fra 1937-1941 var han medlem af Statsradiofoniens Drengekor, hvilket førte til medvirken i utallige hørespil og endte med at gøre ham til medlem af en lille gruppe, som under Jens Frederik Lawaetz ledelse startede det danske fjernsyn i 1949. Som 14-årig fik han engagementer i Tivolis Glassalen og Lulu Ziegler-cabaretten.

På Schneekloths Gymnasium gik Vejslev i klasse med Frank Jæger, og efter dette møde koncentrerede han sig om musikken til Jægers digte og senere til tekster af andre danske forfattere. Første udgivelse var 19 Jægerviser på Wivels Forlag i 1953.

Tony Vejslev kom også i forbindelse med kredsen omkring tidsskriftet Heretica, blandt andet med digtere som Thorkild Bjørnvig, Ole Sarvig og Jørgen Gustava Brandt, hvis digte han senere skrev melodier til. Mange findes i dag i Højskolesangbogen, og solister som Erik Grip og Kim Larsen har indspillet flere af hans melodier

Allerede under et besøg i England tilbage i 1938 som medlem af Statsradiofoniens Drengekor blev han fascineret af det engelske sprog, som han ikke alene har brugt i sit kunstneriske virke, men også i 35 år som engelsklærer i folkeskolen.

Han tog lærereksamen i 1950 og arbejdede nogle år i Argentina og siden på Samsø og i Fredensborg.

I 2001 udgav han en sangbog på cd med engelske digte, Old Poems New Songs og modtog for denne Den folkelige sangs pris.

I anledning af Tony Vejslevs fødselsdag udgiver forlaget Olafssongs en live-koncert-dvd med Tom Frederiksen, Finn Olafsson og Torsten Olafsson. Tony Vejslev bor i dag i Helsinge.