Selvfølgelig fejrer Bettina Aller sin fødselsdag på Inkastien

Bettina Aller er overdirektør i et mediedynasti og eventyrer i hjertet. Hun har hejst det danske flag på Nordpolen syv gange, besteget det højeste bjerg uden for Asien, og nu riverrafter hun ind i sine 60’ere

“Jeg tror ikke, at man skal sætte sig ned og vente på at få noget i livet. Man skal leve maksimalt," siger Bettina Aller, der nu fylder 60 år.
“Jeg tror ikke, at man skal sætte sig ned og vente på at få noget i livet. Man skal leve maksimalt," siger Bettina Aller, der nu fylder 60 år. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Når Bettina Aller vågner på sin 60-årsfødselsdag i morgen, den 23. juni, vil hun åbne sit telt på Inkastien og se solen stige over Andesbjergene. Hun opholder sig i Sydamerika med sin familie, hvor de over to måneder skal klatre, riverrafte, sejle på Amazonas-floden og sove i hængekøjer i junglen.

“Det er den allerbedste måde at fylde 60 på,” siger hun over en sjælden internetforbindelse fra Peru.

Trangen til eventyr har formet Bettina Allers liv. Hun forelskede sig i sin mand, franske Jean-Gabriel Leynaud, på en isflage i Nordpolen i 2002, hun har flygtet fra en tordenstorm på Sydamerikas mægtigste tinde sammen med to af sine børn, og syv gange har hun plantet det danske flag på Nordpolen. Alt sammen mens hun har været topchef i mediedynastiet Aller. 

Hun har sprunget fra hektisk hverdag til ekstremt eventyr og tilbage igen, lige siden hun som ung studerede Business Administration i Stockholm.

“Hvor jeg bruger tre cylindre hjemme i civilisationen, bruger jeg alle 12, når jeg er ude i naturen, hvor man konstant skal være til stede for at passe på sig selv og sin familie. Hvis du er sulten, kan du ikke gå i Netto. Er du tørstig, er der ingen vandhane. Du skal bruge alt, du har i dig,” siger Bettina Aller.

Hun er overdirektør i Aller Holding og bestyrelsesformand i den danske gren, Aller Media, der udgiver Ude og Hjemme, Se og Hør, Familie Journal, Billed-Bladet og en lang række andre magasiner og ugeblade i Skandinavien. Mediedynastiet har været ejet af den stenrige Aller-familie siden grundlæggelsen i 1873, og i dag er Bettina Aller en del af femte generation i den øverste ledelse med sin fætter og kusine, Erik og Katinka Aller.

De skal sammen sørge for, at Allers magasiner overlever i en tid, hvor traditionelle printmedier er under pres. Udviklingen har gjort indhug i omsætningen hos danske Aller Media, der dog vendte underskud til overskud i seneste regnskabsår.

Men Bettina Aller ser ikke sig selv som en klassisk direktør. Måske var det derfor, at hun firede sig selv ned fra taget af en enorm kontorbygning, da Aller Media indviede deres lokaler på Havneholmen i København i 2009. På hendes kontor står flere eksotiske artefakter som et vindue til de fjerne kulturer, der bestandig trækker i hende. Og i hendes hjem i Holte kan man blandt andet finde en totempæl.

Hun ville visne uden rejserne. Det erfarede hun under coronakrisen, hvor landegrænser blev til mure og stækkede hendes idé om, at alt kan lade sig gøre. Hun afviser dog, at hendes ekspeditioner handler om at teste grænser. Hun adlyder bare en trang, hun altid har haft.

“Jeg er rødhåret med fregner, og da jeg var lille, ville jeg være Pippi Langstrømpe, jeg så kung fu-film og klatrede i træer. Det er min personlighed. Hvis jeg havde levet i 1300-tallet, var jeg blevet opdagelsesrejsende,” siger Bettina Aller.

Hun fik børnene Emily og Christopher med sin første mand, Ole Simonsen, og de har arvet hendes eventyrlyst. Selv siger hun, at hun har hjernevasket dem til at blive sine legekammerater. Hvor andre forældre giver deres børn tøj, spil og bøger i julegave, giver Bettina Aller hvert år børnene en rejse, og de har flankeret hende fra toppen af den argentinske tinde Aconcagua, det højeste bjerg uden for Asien, til bunden af verdens største grotte, Hang Son Doong i Vietnam.

Hun blev skilt med Ole Simonsen, blandt andet fordi parret var uenige om, hvor meget rejser og ekspeditioner skulle fylde i deres liv. Da hun blev gift på ny med den franske filmfotograf Jean-Gabriel Leynaud, fandt hun en mand, der med hendes egne ord ville følge hende til toppen af Mount Everest, hvis hun bad ham om det. Han var ved hendes side, da hun som den første dansker gik på ski fra Sibirien til Nordpolen i 2004.

Parret er blevet gift to gange, først i 2009 og igen i 2021, hvor de fornyede deres ægteskabsløfter. Sammen har de fået tvillingerne Marco og Louis, opkaldt efter den italienske opdagelsesrejsende Marco Polo og jazzmusikeren Louis Armstrong.

Ifølge en af hendes tætteste venner er Bettina Aller familiemenneske, før hun er direktør og eventyrer, men ofte har hun forenet familieliv og ekspeditioner. I 2017 udgav hun bogen “Jorden rundt med hele familien” om den jordomsejling, hun begav sig ud på for 10 år siden med mand og fire børn. Dengang var tvillingerne kun halvandet år. 

Hun ved, at familieformuen har givet hende muligheder, som er de færreste forundt - og hun har forstået at udnytte de muligheder. Det har hun tænkt sig at blive ved med, selvom hun er fyldt 60 år.

“Jeg bliver ved, til jeg segner. Jeg gør meget for at holde mig i form, og det er ikke for at få en flad mave,” siger Bettina Aller.

“Jeg tror ikke, at man skal sætte sig ned og vente på at få noget i livet. Man skal leve maksimalt. Og når jeg vågner i den storslåede natur, føler jeg en ren boblende livsglæde. Det er den eneste måde, jeg kan beskrive det på.”

Nu fylder hun 60 år i et telt ved Andesbjergene.