Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Selvlært og fuld af bullerfnis

Hallo! Man behøver ikke at have gået på teaterskole for at få succes som skuespiller. Det er dagens fødselar Peter Frödin et tydeligt eksempel på. – Foto: Jonas Vandall Ørtvig/.

Skuespilleren og sangeren Peter Frödin har i over 30 år henrykket publikum på teater, film og på tv. I dag fylder han 50 år

Han fik sin teaterdebut som 18-årig i musicalen Runaways i 1982 på Mercur Teatret. Og selvom han aldrig fik en uddannelse som skuespiller, har han i over 30 år betrådt de skrå brædder.

I dag fylder den selvlærte skuespiller og sanger Peter Frödin 50 år.

Som 19-årig søgte Peter Frödin ind på Aarhus Teaterskole, men kom ikke ind, og ansøgningen om optagelse skulle vise sig at blive en engangsforestilling.

I flere år op gennem 1980erne spillede han med i en lang række forestillinger i det københavnske teatermiljø, men det var i børne-tv-programmet Bullerfnis sammen med Hella Joof, at danskerne for alvor fik øjnene op for Peter Frödin og hans talent.

Det succesfulde makkerskab med Hella Joof fortsatte i blandt andet Lex og Klatten og Det brune punktum, hvor parret sammen med Martin Brygmann spillede for fulde huse på Bellevue Teatret.

På film leverede Peter Frödin en af sine sjoveste præstationer som den poetiske politimand i Wikke & Rasmussens Hannibal & Jerry fra 1997. En rolle, som han blev nomineret til en Bodil for.

Fire år senere sagde han ja til sin første hovedrolle som titelfiguren i Søren Faulis filmdebut Grev Axel. Og samme år leverede Frödin en mindeværdig præstation som bartenderen Frederik i Hella Joofs En kort, en lang.

I samme film satte Peter Frödin en tyk streg under et af sine andre talenter, nemlig som sanger. For duetten Vent på mig sammen med Jimmy Jørgensen modtog Frödin en Robert for Bedste Sang sammen med Hella Joof og Martin Brygmann.

Peter Frödin har indtalt flere lydbøger, blandt andet af Ole Lund Kirkegaard, og forrige år debuterede han som børnebogsforfatter sammen med forfatteren Line Knutzon med Lille Allan den menneskelige antenne.

Privat har Peter Frödin siden 2007 været gift med Jon Jørgensen.