Selvudråbt reformator føler sig bagvasket

Torben Søndergaard har længe vakt bekymring i det kirkelige Danmark med sin teologi baseret på spektakulære helbredelser og dæmonuddrivelser. Senest i dokumentarserien ”Guds bedste børn”, som han nu har klaget over og kaldt manipulerende

Torben Søndergaard var en af hovedpersonerne i den netop afsluttede dokumentarserie ”Guds bedste børn” på TV 2. På billedet fra dokumentaren beder han for en kvinde ved et møde i London. –
Torben Søndergaard var en af hovedpersonerne i den netop afsluttede dokumentarserie ”Guds bedste børn” på TV 2. På billedet fra dokumentaren beder han for en kvinde ved et møde i London. – . Foto: TV 2.

Det lå ikke i kortene, at 42-årige Torben Søndergaard skulle blive forfatter og tv-prædikant med tusindvis af følgere over hele verden. Da den omstridte leder af bevægelsen The Last Reformation (den sidste reformation) voksede op i Brande ved Herning, havde han nemlig en talefejl, der gav ham store vanskeligheder i skolen. Han kunne dårligt læse og skrive, da han gik ud af folkeskolen og besluttede sig for at gå i lære som bager.

Har man fulgt dokumentarserien ”Guds bedste børn”, der over de seneste tre uger er blevet vist på TV 2, vil det muligvis overraske, at Torben Søndergaard skulle have haft problemer med at tale. I serien er han nemlig blevet fremstillet som en karismatisk leder med ordet i sin magt, der gør vold på sine tilhængere med voldsomme dæmonuddrivelser og løfter om helbredelse.

En familie fortalte i seneste afsnit, at Torben Søndergaard opfordrer psykisk syge til at stoppe med at tage medicin, når de er blevet helbredt hos ham. En påstand, han selv afviser, og som TV 2 ikke fik dokumenteret, da de sendte en person med skjult kamera ind til prædikanten for at afprøve den. I et andet afsnit viser dokumentaren videoklip af Torben Søndergaard, der udøver dæmonuddrivelse på en teenager, selvom han hævder ikke at gøre dette på børn. Ifølge Torben Søndergaard var der ikke tale om et barn på det videoklip, der blev vist i dokumentaren, men om en 15-16-årig person. Han uddriver ikke dæmoner på mennesker yngre end det, siger han.

Den omstridte prædikant har nu klaget til Pressenævnet over TV 2’s dokumentar, som han mener er manipulerende og vildledende.

Det er ikke første gang, at Torben Søndergaard og hans teologi vækker bekymring. Midt i 2000’erne havde han tætte forbindelser til flere fra bevægelsen Evangelist, hvis formand, Christian Hedegaard, blev dømt for kvaksalveri i 2011. De to arbejdede blandt andet sammen i projektet Jesusakademiet, der var et af flere initiativer, Torben Søndergaard stod i spidsen for, inden han påbegyndte The Last Reformation. Han etablerede flere såkaldte træningsskoler, hvor han var med til at oplære mennesker i at leve et radikalt trosliv. Derudover stod han bag Jesus Butikken, Jesus Klinikken og JesusRadio.dk, der alle er lukkede projekter nu.

I et interview med den kirkelige ugeavis Udfordringen har han sagt, at op mod 90 procent af de mennesker, han beder for, bliver helbredt. Og i 2008 blev han og en gruppe evangelister bortvist fra Nibe Festival, fordi de angiveligt havde udnyttet berusede menneskers nedsatte dømmekraft og fået en festivalgæst til at fjerne gips fra vedkommendes arm med løfter om helbredelse. Torben Søndergaard afviser begge dele.

Selv er Torben Søndergaard forundret over, at han i TV 2’s dokumentar sættes i sammenhæng med prædikanter, der er blevet dømt for seksuelle overgreb og kvaksalveri. Han mener ikke, at der er hold i anklagerne om, at han som en synlig og markant leder har stor magt over bevægelsens tilhængere. For han har kun at gøre med folk i tre måneder ad gangen, mens de er på hans kursuscenter i Thisted, modsat de andre bevægelser i dokumentaren, hvor den angivelige manipulation er foregået over flere år, siger han.

Det etablerede frikirkemiljø i Danmark tager afstand fra Torben Søndergaards teologi og fra bevægelsen The Last Reformation. Man finder hans praksis med dæmon-uddrivelse problematisk og mener, at ledelsesstrukturen i bevægelsen skaber potentiale for et usundt magtforhold mellem Torben Søndergaard og hans tilhængere.

Han er gift, har tre børn og to børnebørn.