Seniorhøjskoleforstanderen, der sprang ungdomsuddannelsen over

57-årige Christian Schou har, siden han var 16 år, samlet danskerne i sin rolle som journalist og DR-vært. Nu er han med til at samle seniorer på landets første seniorfestival på Højskolen Marielyst, hvor han er forstander

Christian Schou blev højskoleforstander for Højskolen Marielyst på Falster for tre år siden. –
Christian Schou blev højskoleforstander for Højskolen Marielyst på Falster for tre år siden. – . Foto: Flemming Keith Karlsen/Ritzau Scanpix.

Det er ikke kun de unge, der tager på festival for at høre musik og debatter.

I dag åbner Seniorfestivalen 2019 på Højskolen Marielyst på Falster med et spækket todagesprogram, der blandt andet byder på koncerter med Stig Rossen, Niels Skousen, Anne Dorte Michelsen, Billy Cross og Peter Abrahamsen i højskolens have, der til lejligheden er omdannet til festivalplads.

Tidligere har højskolen også prøvet kræfter med at skabe en ligestillingsfestival, men det sælger flere billetter at satse på de aktive seniorer, som skolen i forvejen har glæde af med 1800 kursister om året.

Derfor har højskoleforstanderparret Christian Schou og Jannie Lehmann fået idéen til at lave en decideret seniorfestival med alt fra musik og debatter til aftenmesse med den lokale sognepræst.

Selvom festivalen arrangeres i samarbejde med Danske Seniorer og Faglige Seniorer, har den været en økonomisk satsning for højskolen. Men allerede for to uger siden kunne Christian Schou udsende en begejstret pressemeddelelse med overskriften ”Seniorerne strømmer til Danmarks første seniorfestival”.

57-årige Christian Schou ved da også godt, hvordan en pressemeddelelse skal skrives. Allerede som 16-årig omskrev han nemlig pressemeddelelser til små artikler for det lokale ugeblad i Roskilde.

Hjemmefra var han opdraget med en ”protestantisk arbejdsmoral uden at pive”. Faderen var arkitekt, og moderen var sekretær. Og efter folkeskolen havde han også mest lyst til at kaste sig direkte ud i arbejdslivet. Fordi han allerede i 6. klasse opdagede, at han havde talent for at skrive, ansøgte han om et job på den lokale ugeavis, hvor han hurtigt blev til stor gavn.

Dengang rendte han ærinder for redaktøren om formiddagen og hjalp en 30-årig journalist med det journalistiske arbejde om eftermiddagen, så han via en slags gammeldags mesterlære kunne springe gymnasiet over og komme direkte på Journalisthøjskolen. Og siden han var 22 år, har han haft fast job. Han har både været tv-tilrettelægger, skrivende journalist, politisk journalist og debatvært på P1 i DR, og flere vil også kende ham fra TV Avisen.

Men efter at hans egne to døtre fra et tidligere forhold flyttede hjemmefra, valgte han for tre år siden sammen med sin bibliotekaruddannede kone Jannie Lehmann at ansøge om at blive forstanderpar på Højskolen Marielyst på Falster, og det har han ikke fortrudt.

”Her kan jeg arbejde med formidling på en anden måde. Som journalist møder man jo ofte ikke modtageren af sin formidling, men her kan man direkte aflæse, om folk er med,” siger Christian Schou, der mener, at seniorer er et særlig dejligt publikum.

”For nylig havde vi en foredragsholder, der havde undervist 30 år på universitetet, og da han blev spurgt, hvad forskellen på at undervise unge og seniorer var, sagde han, at seniorerne spurgte af ren nysgerrighed, mens de studerende spurgte mere af pligt, fordi de skulle bruge den viden til noget bestemt. Og jeg synes, at det er dejligt at arbejde med nysgerrige mennesker,” siger højskoleforstanderen, der også kalder nysgerrighed for sin egen vigtigste drivkraft.

”Dannelsesrejsen slutter jo først, når låget klapper i en dag. Og her får jeg også selv mange berigende samtaler. Selvfølgelig kan jeg ikke lære 1800 kursister at kende lige godt, men kursisterne bærer alle sammen et stykke danmarkshistorie med sig i kraft af deres fortællinger, og det er en fornøjelse at møde så mange spændende seniorer.”