Sigurd Barrett er børnenes alsidige kulturformidler

Sigurd Barrett kan om nogen formidle kultur for børn. I ny bog genfortæller han H.C. Andersens eventyr, og i weekenden gæster han Bogforum

Sigurd Barrett er børnenes kulturformidler. I weekenden demonstrerer han det ved at læse op fra sin nye bog med H.C. Andersens fortællinger på Bogforum i Bella Center. –
Sigurd Barrett er børnenes kulturformidler. I weekenden demonstrerer han det ved at læse op fra sin nye bog med H.C. Andersens fortællinger på Bogforum i Bella Center. – . Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Alle ting kunne ske, dengang Sigurd Barrett bød børn velkommen til sin ”bjørnetime” på DR. Og siden har han da også fået tingene til at ske. I øjeblikket er han aktuel med bogen ”Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr”, som han læser højt fra på weekendens Bogforum i Bella Center i København.

Sigurd Barrett er født i 1967 og vokset op i Viborg. Han er cand. phil. i musikvidenskab, musiker, tv-vært, entertainer og børnebogsforfatter. I 2009 modtog han DR’s Rosenkjærpris for ”sin særlige evne til at formidle musik, musikhistorie og -teori over for alle mennesker i almindelighed og over for børn i særdeleshed”.

Som enebarn fandt Sigurd Barrett hurtigt sin plads ved klaveret, og han startede med at spille, da han var bare to år gammel. Som fem-seksårig begyndte han at skrive sine egne børnesange. Da ”Sigurds Bjørnetime” blev sendt på DR for første gang i 1998, havde han forinden optaget sig selv ved klaveret i sin egen stue med bamser som Bjørnen Bjørn ved sin side. På den måde fik legebarnet Sigurd overbevist DR om, at der var en fremtid i ham som børnevært.

Sigurd Barrett blev hurtigt et kendt navn. Han kastede sig ud i projekter som ”Sigurd og Symfoniorkestret”, ”Sigurd og Bigbandet” og ”Sigurd og Operaen”, programmer, der med børn som den primære målgruppe introducerede dem for henholdsvis klassisk musik, jazz og opera.

Med programmet ”Sigurds Ulvetime” forsøgte han at henvende sig til voksne. Men som et veletableret ansigt i børnekredse har det ikke altid været nemt for Sigurd Barrett at få hul igennem til de ældre målgrupper, og til tider har det da også ærgret ham. Men som han sidste år udtalte til BT:

”Jeg har valgt, at jeg hellere vil være stolt af det, jeg har lavet, i stedet for at være utilfreds over det, jeg ikke har nået. At være taknemmelig for det, man har, er en langt kortere vej til lykken end den konstante higen efter at komme hen til det, man ikke har.”

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at han skulle lave underholdning for de mindste. Før ”Sigurds Bjørnetime” var han pianist og lavede shows for voksne. Men han har altid haft et hjerte, der banker for børneuniverset, og som enebarn, og desuden også adoptivbarn, har han altid haft lyst til at få børn. Dem har han fem af med sin ekskone, operasangerinden Winnie Merete Duholm, som han blev skilt fra i 2012. I dag er han forlovet med den færøske violinist Heidrun Petersen, som han bor med i Valby ved København.

Sigurd Barrett er alsidig og favner bredt, når han formidler kultur, og han har skrevet flere end 30 bøger og udgivet adskillige cd’er. I 2016 udkom ”Sigurd fortæller Danmarkshistorie”, en bog på 500 sider, som det tog ham tre år at skrive. Det omfattende arbejde resulterede blandt andet også i et musikalbum, undervisningsmateriale, 40 film, der passer til kapitlerne i bogen, og en koncertturné. I år er den desuden blevet til et teaterstykke på flere teatre rundtom i Danmark.

Sigurd Barrett har altid været troende, og han har gjort sit for at formidle kristendom til børn. Bogen ”Sigurd fortæller bibelhistorier” fra 2010 blev tildelt BMF’s Børnebogspris som årets børnebog. Sidste år udkom bogen ”Sigurd fortæller om Luther”, som også blev til et show i landets kirker.

Nu er han så aktuel med H.C. Andersens fortællinger i bedste Sigurd-stil, og selvom der måske er nogen, der måske kan opfatte det som helligbrøde at genskrive H.C. Andersen, så har Sigurd Barrett gået professionelt til opgaven, lyder det fra Politikens Forlag. Han formidler historierne på flere niveauer, for det handler ikke om at komme ”ned” i børnehøjde, men om at give børn kendskab til H.C. Andersen. Og til spørgsmålet om, hvorfor det er Sigurd Barrett, der skal fortælle historierne, svarer forlaget: ”Hvem ellers?”.