Prøv avisen
Nekrolog

”Sit fædreland skylder man alt”

Modstandsmanden Povl Falk-Jensen skød og dræbte 11 af tyskernes danske håndlangere – flere end nogen anden dansk modstandsmand – og i alt fik hans gruppe under Holger Danske ram på mindst 20 mennesker. – Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

I dag bisættes modstandsmanden Povl Falk-Jensen, der begik 11 stikkerlikvideringer under Besættelsen. Han anså sig som en soldat i modstandsbevægelsen og gjorde det arbejde, han blev bedt om, trods frygten for hævn

Den danske modstandsbevægelses mest effektive henretter af stikkere og tyske medløbere under Besættelsen er gået bort.

Men offentligheden havde nær aldrig kendt hans historie. For Povl Falk-Hansen holdt sin personlige beretning om, hvordan og hvorfor han udførte stikkerlikvideringer for sig selv i mange år. Men i 2009 opsøgte formanden for Frihedsmuseets Venner, Niels Gyrsting, den tidligere modstandsmand og spurgte, om de ikke skulle udgive hans erindringer.

Povl Falk-Jensen havde især ikke haft lyst til at fortælle offentligheden om stikkerlikvideringerne, mens hans gamle kammerater fra modstandsbevægelsen stadig var i live – for ikke alle havde det godt med at have taget del i det beskidte arbejde. Men i 2009 var de gamle kammerater gået bort, og han indvilgede i at udgive sine erindringer.

I 2010 udkom bogen, hvor Povl Falk-Jensen berettede sin historie fra arbejdet i Holger Danske, hvor han som modstandsmand og som leder af gruppen ”Eigil” personligt stod for 11 likvideringer.

”Povl Falk-Jensen sagde selv, at det var et arbejde, han blev bedt om. Han var som en soldat i modstandsbevægelsen og gjorde som beordret. Derudover var han meget konservativ og sagde altid ’Sit fædreland skylder man alt’ – og de idealer levede han op til,” fortæller Niels Gyrsting.

Povl Falk-Jensen voksede op på en gård i Herfølge, inden familien flyttede til Frederiksberg. I 1943 blev han aktiv i modstandsbevægelsen, hvor han som tidligere soldat kunne hjælpe med at træne andre i at håndtere skydevåben. Ved indgang til 1944 blev han optaget i Holger Danske, der blandt andet var kendt for at stå for stikkerlikvideringer.

Ifølge Niels Gyrsting var modstandsmanden meget grundig i sit forarbejde og sikrede, at de henrettede faktisk var stikkere. Arbejdet med at være under jorden, skudvekslinger og likvideringer tog hårdt på Povl Falk-Jensen, og under Besættelsen måtte han lade sig indlægge på et sygehus for at få en pause.

Efter krigen frygtede han hævnaktioner fra venner og familie af de henrettede. I flere år gik han derfor bevæbnet på arbejde i sparekassen. Og så sent som i 2018 blev Povl Falk-Jensen ifølge Radio24syv anmeldt til politiet for at have begået mord på et ægtepar, der blev likvideret to dage efter befrielsen. Trods kritikken har Povl Falk-Jensen aldrig fortrudt sine handlinger.

”Han syntes ikke, kritikken var retfærdig. Det var Povls opfattelse, at man var i krig mod danskere i tysk uniform. Han mente, at modstandsmændenes gerninger reddede mange af hans kammeraters liv. Han mente, at det var nødvendigt med likvideringerne, og han kunne ikke forstå, at andre ikke kunne forstå det.”

Efter at det gamle Holger Danske-medlem havde delt sin historie med offentligheden, tog han beredvilligt imod personer, der var inter-esserede i at høre hans historie. Både medier og privatpersoner var velkomne.

”Han gik igennem en kæmpe udvikling. Fra at holde bøtte og lav profil til lige pludselig at være i fjernsyn og aviser. Det synes jeg, er stærkt.”

Den 26. april døde Povl Falk-Jensen som 98-årig efter længere tids sygdom. Han bliver bisat i dag i Herfølge Kirke og efterlader sig to børn og flere børnebørn.