Sjælesørger og udogmatisk nykristen

Psykoterapeut og forfatter Marianne Davidsen-Nielsen er en af pionererne inden for sjælesorg i Danmark. Men den personlige søgen efter fred og forsoning gør sig også gældende i hendes eget liv -- på en religiøs måde

Psykoterapeut og forfatter Marianne Davidsen-Nielsen, der i dag fylder 70 år, siges at være så elskværdig, at hun kan slippe af sted med at gå rigtig hårdt til dem, hun har i terapi. --
Psykoterapeut og forfatter Marianne Davidsen-Nielsen, der i dag fylder 70 år, siges at være så elskværdig, at hun kan slippe af sted med at gå rigtig hårdt til dem, hun har i terapi. --. Foto: Leif Tuxen.

Der klistrer sig klichéer til Marianne Davidsen-Nielsen. Ildsjæl. Pioner. Menneskekender. Banebrydende. Empatisk. Men det er ikke desto mindre ord, der gentages, når man spørger til kvinden, der i dag fylder 70 år.

Marianne Davidsen-Nielsen var for over 20 år siden med til at danne skole for sorgbearbejdelsen i Danmark. Oprindelig er hun uddannet socialrådgiver fra Den Sociale Højskole i barndomsbyen København, men sideløbende med hendes arbejde i Studenterrådgivningen i 1970?erne tog hun uddannelse som psykoterapeut MPF i blandt andet USA og England. Og i udlandet høstede hun nye idéer, bragte dem hjem og satte Danmark på verdenskortet gennem sit nye arbejde med sorggrupper, fortæller Jes Dige, mangeårig pædagogisk-psykologisk konsulent i Kræftens Bekæmpelse.

"Hun var dristig og banebrydende. Som en af de første eksperimenterede hun med at inddrage pårørende til kræftsyge i sorggrupperne," siger han og fortæller om en syg mand, der gerne ville fortælle en masse til sine børn, men ikke kunne.

"Så inviterede Marianne børnene til at lytte i baggrunden i stedet. Det virker meget naturligt i dag, men dengang var det helt nyt," siger han.

På samme måde gør de to bøger, som Marianne Davidsen-Nielsen har været med til at skrive om sorg, sig stadig gældende, og hendes metoder og teorier betragtes som absolut aktuelle. Det tyder adskillige oversættelser og dette års genudgivelse af den mere end 10 år gamle bog "Blandt løver. Om alvorlig sygdom, dødsangst og dødsbevidsthed" på. En bog, hvor hun i det nye forord har valgt at inddrage sine egne forældres død, og denne åbenhed og indlevelse gør netop, at hun er rigtig god til at komme ind under huden på folk, siges det.

Om sit arbejde som psykoterapeut har Marianne Davidsen-Nielsen tidligere selv sagt, at det i høj grad minder om at være skriftefader og samtalen om et skriftemål. Den sammenligning ville hun måske ikke tidligere have gjort, da hun er vokset op i et absolut ateistisk hjem. Men gennem sit arbejde og mødet med et hospice på Sankt Lukas Stiftelsen mødte hun også Gud. Eller i hvert fald en følelse af noget større og en fælles sandhed. For når det kommer til religionen, tilhører Marianne Davidsen-Nielsen en af de søgende og udogmatiske i folkekirken, siges det i hendes nu faste kirke, Lindevang Kirke på Frederiksberg. Hun er eksempelvis ikke så meget for trosbekendelsen, men meget optaget af teologen Niels Grønkjærs bog "Den nye Gud", menneskets søgen efter det guddommelige og meditative gudstjenester, som hun er medarrangør af i sognet.

I det hele taget er hun en kvinde, der engagerer sig. Hun sidder på omtrent tiende år i sognets menighedsråd og er formand for Psykoterapeutforeningens etikudvalg. Så det er ikke meget tid, der er til overs ved siden af det fortsatte arbejde som psykoterapeutisk konsulent. Den, der er, tilbringer hun gerne sammen med sin mand, tidligere formand for Dansk Sprognævn, dr.phil. Niels Davidsen-Nielsen, parrets tre voksne børn og seks børnebørn i hjemmet på Frederiksberg i København.

dalsgaard@k.dk