Prøv avisen

Skaberen af kirkesølv og sølvkorpus fylder 100 år

Mogens Bjørn-Andersen har blandt meget andet skabt sølvkorpus til kongehuset. Foto: .

Sølvsmed Mogens Bjørn-Andersen var den sidste personlige elev af Georg Jensen og er en ægte kunstnersjæl, der viderefører en gammel tradition til den unge generation

Sølvmeden Mogens Bjørn-Andersen var Georg Jensens sidste personlige elev og modtog i 1934 sit svendebrev. Han er uddannet dels fra Georg Jensens sølvsmedje, dels fra Kunstakademiets malerskole.

For skaberen af både kirkesølv til en lang række kirker, sølvkorpus til kongehuset og borgmesterkæder til Rønne og Skive kan det siges at være velfortjent, at han igennem livet ikke bare har modtaget anerkendelse i form af prestigen ved betroelsen af de fornemme opgaver og deres tilfredsstillende udførelse, men også i form af udstillinger, hæderspriser og legater i rigt mål.

Heriblandt kan nævnes den omdiskuterede livslange ydelse fra Statens Kunstfond, Designfondens Vitaminpille og H.M. Dronning Ingrids Legat. Derudover nåede fødselaren at åbne fire værksteder i forskellige egne af landet.

Sideløbende med sit livslange virke som sølvsmed tog han sig af uddannelsen af sine yngre kolleger for herved at holde det gamle fags tradition i hævd og dele ud af sin viden og erfaring. Det første værksted åbnede han i Birkerød, og det sidste på Bornholm. Da var han 86 år, og her virkede han som Danmarks ubestridt ældste sølvsmed frem til sin 90-års fødselsdag.

Men det betyder ikke, at han efter sin pensionering lagde den kunstneriske udfoldelse på hylden. Tværtimod fandt Mogens Bjørn-Andersen nu endelig tid og overskud til at hellige sig sin ungdoms store kærlighed maleriet. Vi har her at gøre med en ægte kunstersjæl.

navne@k.dk