Prøv avisen

Skarp djøf-kritiker fylder 70 år

Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby, Rigshospitalet.

Professor Niels Høiby kan fejre fødselsdag i morgen som medlem af Folketinget. Men han vender snart tilbage til arbejdet som læge, forsker og djøf-kritiker

Professor og læge Niels Høiby er kendt som manden, der opfandt begrebet djøfiseringen et kritisk udtryk for jurister og økonomers indtog på magtfulde poster i det danske samfund.

LÆS OGSÅ: Forskerlægeetikkunstsportspolitikeren

Selvom hovedparten af karrieren har koncentreret sig om sundhedsvæsenet, kan Niels Høiby i morgen fejre sin fødselsdag som medlem af Folketinget for Ny Alliance. Niels Høiby kom nemlig overraskende i Folketinget i juni som suppleant, da Malou Aamund valgte at forlade politik.

Den speedsnakkende professor får dog en kort folketingskarriere. Han genopstiller nemlig ikke og forlader dermed Folketinget, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om kort tid skal udskrive valg.

Niels Høibys mærkesag, da han kom i Folketinget, var kravet om en uvildig undersøgelse af sagen om hjerneforskeren Milena Penkowa fra Københavns Universitet. Det blev dog ikke til noget, da Liberal Alliance indgik et kompromis med regeringen, som lagde en egentlig undersøgelse i mølposen. I stedet måtte en skuffet Niels Høiby nøjes med en høring til efteråret, hvor Københavns Universitet skal redegøre for, hvordan der bliver fulgt op på Penkowa-sagen.

Selvom Niels Høiby nu runder de 70 år og er på vej ud af Folketinget, har han ikke tænkt sig at gå på pension. I stedet vil han vende tilbage til arbejdet som læge og forsker. Fra den position vil han givetvis fortsætte kampen mod djøfiseringen, som for alvorlig blev indledt med debatbogen Det danske sundhedsvæsens storhed og fald fra 1999. Niels Høiby er gift og har tre børn.

/ritzau/