Prøv avisen

Skrap moster med slag i

Den amerikansk uddannede børnelæge Kirsten Lee er især blevet offentligt kendt gennem sit engagement i Radikale Venstre. – Foto fra Region Hovedstadens hjemmeside, regionh.dk. Foto: Steen Brogaard

Tidligere folketings-medlem, børnelæge og medlem af Region Hovedstaden, Kirsten Lee fylder 70 år i morgen

Det er ingen tilfældighed, at det var Kirsten Lee, der i 2005 var skyld i, at Radikale Venstre opgav en tidligere beslutning om, at det forsøgsvis skulle gøres lovligt for personer over 18 år at købe hash på caféer. Kirsten Lee holdt en dundertale om farerne ved fri hash på partiets landsmøde og fik overbevist flertallet om, at det eneste, man opnår med den slags, er at svigte de socialt belastede unge.

LÆS OGSÅ:
De Radikale vil udvide rygeforbud

Det er hverken første eller sidste gang, at Kirsten Lee har talt dunder til en forsamling, når det gælder sundhedspolitiske temaer. Kirsten Lee er en særdeles kompetent børnelæge, og hun bruger gerne sin faglige kompetence til at underbygge sine politiske budskaber. Nogle gange til kanten af det skråsikre.

Som en politisk kollega udtrykker det med et glimt i øjet: Kirsten ejer ikke tvivlens nådegave. Hun ved bedst, og hun er overbevist om, at hvis bare alle ville gøre, som hun og Radikale Venstre mener, så ville verden være et bedre sted at leve.

Til gengæld har den amerikansk uddannede børnelæge, dr.med. masser af humor til at afbalancere sine til tider bombastiske holdninger. Kirsten Lee kan tåle en strid politisk holmgang, og hun kommer ikke sovende til sine argumenter. Hun er myreflittig og altid velforberedt.

Det er politikken, der først og fremmest har gjort Kirsten Lee offentligt kendt, selvom hun også har bestridt flere fremtrædende stillinger i det danske sundhedsvæsen, blandt andet som leder af Finsencentret på Rigshospitalet og som chef for Folkesundhed København under Københavns Kommune.

Morgendagens fødselar har været medlem af Radikale Venstre i årtier, har i flere perioder siddet i partiets hovedbestyrelse, været medlem af Folketinget fra 1987 til 1990 og siden 2005 medlem af Region Hovedstaden. Dertil kommer, at Kirsten Lee også privat er viklet grundigt ind i radikale. Siden 1984 har hun været gift med Niels Helveg Petersen, tidligere minister og mangeårigt medlem af Folketinget.

Politikken er dog langtfra det eneste, Kirsten Lee deler med sin mand. Begge parter er meget glade for opera og rejser gerne efter det for eksempel til New York, hvor fascinationen af storbyen kan forenes med pragtforestillinger på Metropolitan Opera.Desuden er der faste ugentlige bridgeaftener og rejser til alverdens steder. En ting har Kirsten Lee dog for sig selv: kajakroningen. Til gengæld er Niels Helveg Petersen fast chauffør, når Kirsten Lee har roet sig en lang tur langs kysten af Langeland og gerne vil tilbage til deres fælles sommerhusidyl.

Kirsten Lee har to år tilbage af sin valgperiode i Region Hovedstaden og kan derefter se frem til at blive fuldtidspensionist. Og det kommer heller ikke til at gå stille af sig, forudser vennerne.

Kirsten bliver pensionist over stok og sten. Hun er ikke en, hvor man bekymrer sig over, om hun kan få tiden til at gå, som en af dem siger.

Ægteparret bor på Frederiksberg. Familien tæller tre sammenbragte børnog otte børnebørn.