Prøv avisen

Skuespiller med hang til politik og jazz

Især rollerne i ”Forbrydelsen” og ”Borgen” gjorde Marie Askehave kendt. Foto: Lea Meilandt Mathiesen/.

Marie Askehave, der i dag fylder 40 år, har været med i hele to succes-serier fra Danmarks Radio. Og så kan hun oven i købet synge jazz

Hun har været drengespejder, været med til at bygge et hus, og så elsker hun at shoppe værktøj. Ikke ligefrem dem gængse opfattelse af skuespilleren med det lange brune hår Marie Askehave.

Det er en udbredt misforståelse, at folk tror, at jeg er feminin, sagde hun i et interview i Alt for Damerne tilbage i oktober.

Marie Askehave, der er født i Nibe og uddannet fra Statens Teaterskole i 2003, fik sit gennembrud som den lettere utroværdige spindoktor Rie Skovgaard i DRs tv-serie Forbrydelsen i 2007, hvilket er en af de præstationer, som vægter ganske tungt på hendes kunstneriske generalieblad.

LÆS OGSÅ:
Fra indianernes tipier til Islands kvinder

Rollen som spindoktor blev tre år efter byttet ud med rollen som politiker. I DRs publikumsmagnet Borgen spillede hun den udspekulerede næstformand for det yderste højreparti, Frihedspartiet. I det private engagerer hun sig også politisk og er medlem af SF. Men det er ikke kun i det politiske univers, hvor Marie Askehaves skuespiltalenter får lov til at udfolde sig. En af de roller, som hun har været mest begejstret for, var hovedrollen som Maggie i klassikeren Kat på et varmt bliktag på Odense Teater for to år siden. En rolle, som den legendariske Elizabeth Taylor indtog i 50er-filmen af samme navn.

Efter en årrække på de skrå brædder og foran kameraet begav Marie Askehave sig i 2007 ind i jazzverdenen, og det med udmærket succes. Hendes album Detour blev af Berlingske belønnet med fire stjerner og ordene: Hun formidler tonerne og budskaberne i en ikke uinteressant blanding af skrøbelighed og autoritet.

Marie Askehave er gift med den 35-årige skuespiller David Owe, som hun har to døtre med. Sammen med en veninde står parret også bag Nepo Teatret.

I øjeblikket kan man opleve hende på turné i Nepo Teatrets stykke Lovesong, der med rette kan siges at være et ægte familiedrama. På rollelisten er nemlig hendes svigermor Marie-Louise Coninck, svigerfar Baard Owe og hendes mand David Owe./ritzau/