Waage Sandø er en skuespiller med naturlig autoritet

Waage Sandø er kendt for sine roller i DR-dramaer som”Krøniken” og ”Rejseholdet”, men han har samtidig haft et rigt liv på teatret, hvor han senest har spillet rollen som Levin i ”Indenfor murene”. Tirsdag fylder han 75 år

Waage Sandø kan stadig møde folk, der taler varmt om hans udfyldelse af rollen som den joviale I.P. i DR-serien ”Rejseholdet” og den noget mere forbitrede Kaj Holger Nielsen i serien ”Krøniken”.
Waage Sandø kan stadig møde folk, der taler varmt om hans udfyldelse af rollen som den joviale I.P. i DR-serien ”Rejseholdet” og den noget mere forbitrede Kaj Holger Nielsen i serien ”Krøniken”. . Foto: Ritzau Scanpix.

”Et ekstremt lykkeligt liv”. Sådan lyder titlen på Waage Sandøs selvbiografiske bog, der udkom for otte år siden. På forsiden underbygger skuespilleren pointen med et stort smil, og nedenunder fylder fornavnet Waage tre gange så meget som efternavnet Sandø. Ret sigende for en mand, som hele Danmark er på fornavn med.

Til det lykkelige liv hører nære relationer, og dem beretter Waage Sandø gladeligt om, ligesom han taknemmeligt ser tilbage på et arbejdsliv fyldt med spændende opgaver. Som skuespiller har han været hele manegen rundt med roller både på teatre, film og tv-serier.

Følger man bare lidt med i dansk tv-dramatik, er Waage Sandø en skuespiller, der er på jævnlige besøg i danske stuer. To eksempler, der især viser hans spændvidde som skuespiller, er rollerne som den joviale efterforskningsbetjent I.P. i ”Rejseholdet” og som den barske og noget ufølsomme virksomhedsejer Kaj Holger Nielsen i ”Krøniken”.

På det store lærred har Waage Sandø blandt andet spillet med i filmklassikere som ”Vinterbørn” (1978) og ”De nøgne træer” (1991). I teaterverdenen har han både stået på scenen og arbejdet bag kulisserne. Mange vil huske ham som Hjalmer i Henrik Ibsens ”Vildanden” på Odense Teater og som den diskret elskende ven i ”Sælsomt mellemspil” af Eugene O’Neill på Det Kongelige Teater. Som igangsætter og leder har han haft forskellige kasketter i årenes løb. Waage Sandø stiftede og ledede det turnerende Det Ny Friluftsteater fra 1968 til 1973, og samtidig var han i perioden og nogle år efter leder af Teatret Svalegangen i Aarhus. Fra 1977 til 1985 var han leder af Odense Teater, og i 2001 blev han chef for Folketeatret i København. ”Jeg har altid været sådan en, der gerne vil være med til at bestemme,” som han selv har sagt i et interview i Berlingske.

Den del af sit arbejdsliv lever han stadig ud via sit medlemskab af Det Kongelige Teaters bestyrelse. Her var han for nylig med til at bestemme, at den nye teaterchef skulle være Kasper Bech Holten.

Med til det lykkelige liv hører også historien om en barndom, der var fyldt med kærlighed. Men hvor der også var hemmelighedskræmmeri og laster.

Faderen beskriver han i sine erindringer som ludoman, og på travbanen fik den unge Waage ved selvsyn indføring i, hvor skrøbelig balancen kan være mellem succes og fiasko. Han beretter også om, hvordan han først som 18-årig fik at vide, at den, han troede var hans onkel, i virkeligheden var hans bror. Ikke desto mindre følte han, at hans forældre støttede og værdsatte ham.

”Jeg fik en enorm ballast med hjemmefra. Mine forældre var stolte af mig,” sagde han for nogle år siden i et interview i Kristeligt Dagblad.

Forældrene arbejdede på Det Ny Teater i København, hvor de forpagtede restauranten og kiosken. Derigennem blev Waage Sandø allerede som barn suget ind teatermørket, og han oplevede datidens stjerner som Bodil Kjer og Mogens Wieth folde sig ud på scenen. Waage Sandø er uddannet på Privatteatrenes Elevskole i 1966.

Hans egen kernefamilie kom i høj grad også til at bære præg af skuespilmiljøet. Han er gift med kollegaen Pia Jondal og er far til tre voksne døtre og har tre børnebørn. En af døtrene, Marie Sandø Jondal, er fulgt i forældrenes fodspor, og i indeværende sæson har de tre stået sammen på scener i hele landet. I en turnerende produktion af Teater2 har de spillet med i Henri Nathansens klassiker ”Indenfor murene”. Her var Waage Sandø den jødiske patriark Levin, Pia Jondal hans kone og Marie Sandø Jondal spillede datteren Esther, der mod forældrenes ønske forlover sig med en kristen.