Prøv avisen
Portræt

Pris til skuespilleren, der sagde Varnæs imod

Karen-Lise Mynster har lavet stærke portrætter af både Blixen og Heiberg og modtager nu Lauritzen-prisen og en kvart million kroner for sin indsats på scenen gennem fire årtier. Foto: Leif Tuxen

Hun blev berømt som frøken Jacobsen, har spillet Blixen og levendegjort Inger Christensens digte. I går modtog Karen-Lise Mynster landets ældste skuespilpris, Lauritzen-prisen, for sine opsigtsvækkende præstationer

”De rige sender altid deres problemer ud at rejse, men de vender som regel tilbage igen. Du skal ikke være bange. Jeg klarer mig selv,” siger frøken Jacobsen til Hans Christian Varnæs og afslutter dermed den håbløse affære med bankdirektøren midtvejs i Matadors 10. episode.

63-årige Karen-Lise Mynster er måske stadig mest berømt for sin rolle som den forelskede bankassistent Ulla, der satte gang i hendes skuespillerkarriere for 35 år siden. Men hun klarede den efterfølgende helt selv i en lang række store præstationer på teaterscener landet over.

Det er blevet til flere Reumert-priser, en Rungstedlundprisen og nu også landets ældste skuespilpris, Lauritzen-prisen, som hun modtog i går sammen med en kvart million kroner for sin mangeårige indsats for dansk teater, film og tv.

”Sjældent har dansk teater, film og tv oplevet så helstøbt en skuespillerinde, der trods sin fabelagtige kunnen til stadighed arbejder med det søgende, det afprøvede og det altid publikumsudfordrende,” lød det i teaterkritiker og priskomité-medlem Lars C.W. Wallenbergs motiveringstale.

Lauritzen Fonden uddelte i går priser for i alt 720.000 kroner til en række skuespillere på Skuespilhusets Store Scene, og her modtog Karen-Lise Mynster altså 2015-prisen for kvindelige skuespiller. I sommer fik hun overrakt sin femte Reumert-statuette for sin præstation i forestillingen ”Det der er” på Husets Teater, og hun kan fra i dag også opleves i Kasper Rostrups drama ”Det Andet Sted” på Aveny-T.

Karen-Lise Mynster er født i Aalborg i 1952, og da hun var tre år, flyttede familien til Hørsholm, hvor hun allerede som barn blev klar over, at hun ville være skuespiller. Det lå ellers ikke lige i kortene med en mor, der arbejdede som damefrisør, og en far i reklamebranchen.

Der var altså ingen hjælp at hente hjemmefra, så Karen-Lise Mynster klarede sig selv. Hun blev færdiguddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1975 og herefter engageret på Aalborg Teater i nogle år. I 1978 fik hun et gennembrud som Eliza i ”My Fair Lady” på Det Danske Teater.

Men det var først året efter, at hele Danmark blev bekendt med den dengang 26-årige skuespiller i skikkelse af bankassistent frøken Jacobsen, der nok klarede den i første omgang, men alligevel fik en trist skæbne.

”Frøken Ulla er rigtig godt tænkt af Lise Nørgaard. Hun er skyggekvinden og den fine modsætning til alle seriens vitale skikkelser. Når jeg genser serien, får jeg altid så ondt af hende,” sagde Mynster til Ekstra Bladet, da hun tidligere i år fejrede 40-årsjubilæum som skuespiller.

Siden har hun medvirket i en række film og tv-serier, heriblandt ”Der er et yndigt land”, ”Kald mig Liva”, ”Bryggeren” og ”Ørnen”. Men hun har først og fremmest dedikeret sit talent til et levende publikum med mange store roller rundt på landets teatre.

Hun har personificeret stærke kvindekarakterer, hvilket førte til den første Reumert-pris i 2003 for hendes portræt af Johanne Luise Heiberg i Det Danske Teaters udgave af ”Fra regnormenes liv”. Året efter modtog hun Reumert Hæderspris.

Mynster tog i 2012 endnu et modigt valg i sit portræt af Karen Blixen i ”Om Baronessen” på Folketeatret om Blixens forhold til Thorkild Bjørnvig spillet af Pilou Asbæk. Og i foråret høstede hun store roser for sin monolog over Inger Christensens lyrik i forestillingen ”Det Springende Punkt” på Teatret ved Sorte Hest.

Om at stå over for en ny og vanskelig rolle har hun sagt, at ”tvivlen jo også kan være vidunderlig, spændstig og befordrende. Som en makker og en god samarbejdspartner. Når tvivlen dukker op, er det et signal om, at jeg er på vej i rigtig retning, og den form for tvivl, den elsker jeg.”

Karen-Lise Mynster indlæser også lydbøger, læser op fra den danske litteraturskat, holder foredrag og har gennem tiden udvist et samfundsmæssigt og politisk engagement.

Privat er hun gift med kollegaen Søren Spanning, som hun har to børn med.