Solbjørg Højfeldt: Jeg betragter skuespillet som et stykke humanitært arbejde

Solbjørg Højfeldt betragter sit fag som et stykke humanitært arbejde, og privat er hun blandt andet optaget af buddhismen. Lørdag fylder hun 70 år.

Det meste af sit voksne liv har Solbjørg Højfeldt været optaget af spørgsmål om verdens tilblivelse og sindets veje. –
Det meste af sit voksne liv har Solbjørg Højfeldt været optaget af spørgsmål om verdens tilblivelse og sindets veje. – . Foto: Martin Sylvest/Scanpix.

Da hun var ung, var Solbjørg Højfeldts forbillede den tysk-franske læge og teolog Albert Schweitzer. Hans insisteren på at gøre noget godt i verden fascinerede og inspirerede hende, og hun besluttede sig for, at hun også ville være læge. Sådan kom det dog ikke til at gå. Heldigvis, vil hendes store og begejstrede teater- og filmpublikum helt sikkert mene.

En god portion skoletræthed forhindrede det lange medicinstudium, så hun tog i stedet en udannelse som hospitalslaborant og forestillede sig, at hun på et tidspunkt kunne læse videre og uddanne sig til læge. Da hun var sidst i 20’erne, fandt hun imidlertid ud af, at hun i stedet skulle være skuespiller. Og det blev hun på Aalborg Teaters elevskole i 1973. Det kunne ligne noget af en kovending, men for Solbjørg Højfeldt giver det mening.

”Jeg betragter skuespillet som et stykke humanitært arbejde, hvor man som tilskuer kan få bearbejdet sine følelser, når man ser skuespillerne gennemleve et drama. På den måde lever faget op til mit grundlæggende ideal om at gøre noget godt i verden,” har hun for nogle år siden sagt i et interview.

Siden 1970’erne har hun optrådt på de fleste af landets teatre og haft store roller i en lang række tv-serier og film. Mange vil huske hende fra film som ”Slingrevalsen” og ”Zappa” og fra Lars von Triers tv-serie ”Riget”. Hun har også spillet masser af teaterroller og har blandt andet dramatiseret og iscenesat den islandske roman ”Kvinde ved 1000 grader” med sig selv i forestillingens eneste rolle. I 2003 spillede hun sammen med sin mand, skuespilleren Henning Jensen, i Shakespeares ”Kong Lear” på Aalborg Teater.

Solbjørg Højfeldt er født i København. Hun mistede sin mor, da hun var seks år, og boede i en længere periode derefter hos sin mormor. Forældrene var separeret, da moderen døde, og faderen kunne ikke automatisk få forældremyndigheden. En adoption gik dog i orden og da Solbjørg Højfeldt var 14 år, flyttede hun fra København sammen med faderen og dennes nye kone til Frederikshavn. Her overtog faderen en møbelforretning, og skuespilleren fik sin ungdom, sin laborantuddannelse og sin skuespilleruddannelse i Nordjylland. I 1977 flyttede hun til København, hvor hun blandt andet har undervist på Statens Teaterskole.

I sin barndom gik hun i søndagsskole, og det meste af sit voksne liv har Solbjørg Højfeldt været optaget af spørgsmål om verdens tilblivelse og sindets veje. Gennem sin søn stiftede hun på et tidspunkt bekendtskab med den japanske munk Nichiren Daishonins (1222-1282) lære og betragter i dag sig selv som buddhist. I en femårig periode mediterede hun en time om morgenen og en time igen om aftenen efter faste ritualer, og hun fik sin Gohonzon, en skriftrulle, der hjælper til at holde fokus på et liv med visdom og tillid. I dag praktiserer hun sin buddhisme på sin egen måde.

Skuespillerinden er på 33. år gift med Henning Jensen. De to fandt sammen, da han spillede von Trapp og hun den onde grevinde i ”Sound of Music”. Hun er mor til den voksne søn Otto fra sit tidligere ægteskab.

Skuespillerparret bor i en lejlighed på Strandvejen nord for København og tilbringer desuden meget tid i deres sommerhus. Her er naturen lige uden for døren, og den holder Solbjørg Højfeldt meget af at færdes i.