Prøv avisen

Socialdemokrat med kampgejst fylder 75 år

Pelle Jarmer -- her fotograferet i 1989 i sit sidste år som socialborgmester -- forlod Københavns Borger-repræsentation i 1989. Foto: Søren Rud/Polfoto.

I 1980 blev Pelle Jarmer landskendt som socialborgmesteren, der jævnede den københavnske byggelegeplads Byggeren med jorden. I dag fylder han 75 år

Socialdemokraten Pelle Jarmer var medlem af Københavns Borgerrepræsentation i 27 år fra 1962 til 1989. De sidste 13 år var han socialborgmester, og han var uden tvivl en af de mest markante af slagsen, byen har haft.

LÆS OGSÅ: Kritik: Fordrevet præst fordrev selv præst

Da han blev født den 28. marts 1936, opkaldte hans socialdemokratiske forældre ham efter Pelle Erobreren. Og ligesom Pelle Erobreren er Pelle Jarmer ikke veget tilbage fra at tage kampen op med tilværelsens udfordringer.

I 1980 vandt han til sidst slaget mod Byggeren på Nørrebro, da han lod bulldozere jævne pladsen med jorden. Han tabte dog ved den lejlighed en hel del sympati hos bydelens beboere.

Pelle Jarmer er uddannet teknisk assistent, og ved siden af den politiske karriere har han været forretningsfører i Teknisk Landsforening og direktør for Gigtforeningen.

Efter at han forlod kommunalpolitikken, var han i 10 år konsulent i boligselskabet KAB.

At kampgejsten stadig er intakt, viste Pelle Jarmer, da han i efteråret 2009 kritiserede Tingbjerg-præsten Ulrich Vogel, som gik under jorden på grund af chikane fra bydelens unge. Pelle Jarmer beskyldte Ulrich Vogel for selv at være årsag til problemerne ved at modarbejde integrationsarbejde i området.

Da Pelle Jarmer skulle portrætteres i 1990 som afgående socialborgmester, faldt valget meget naturligt på billedkunstneren Uffe Christoffersen, hvis yndlingsmotiv er tigre. /ritzau/