Sofie Rye - de unges stemme i generationskampen

22-årige Sofie Rye er frontkvinde for Yngresagen og den generationskamp, der tager til i styrke

Ifølge Sofie Rye bliver unge alt for ofte stemplet som forkælede, dovne børn af 2000?ernes økonomiske opsving. --
Ifølge Sofie Rye bliver unge alt for ofte stemplet som forkælede, dovne børn af 2000?ernes økonomiske opsving. --. Foto: Leif Tuxen.

Sofie Rye klarer sig i øjeblikket med et par timers søvn. Resten af døgnet jonglerer hun mellem at læse Global Political Studies på universitetet i Malmø, studiejobbet i Danmarks Radio og især formandsposten i Yngresagen, der vokser som stemme i den offentlige debat.

Foreningen definerer sig som en generationskamp og en opfordring til større solidaritet mellem yngre og ældre. Aldrig før i danmarkshistorien har så små generationer skullet forsørge så mange ældre. Og det skriger ifølge Yngresagen på samfundsreformer. I hvert fald vil foreningen gøre op med de ældres monopol på særlige hensyn på bekostning af de yngre. Ifølge foreningen er der også sat en tyk streg under sagens relevans med denne uges økonomiske genopretningsplan fra regeringen og Dansk Folkeparti. Regningen ender nemlig hos de yngre, mener de.

Denne generationskamp får stadig mere plads i medierne og med 22-årige Sofie Rye som ind-pisker.

Ifølge hende bliver unge alt for ofte stemplet som forkælede, dovne børn af 2000'ernes økonomiske opsving. Tager man Sofie Ryes eget eksempel ligner det da også en urimelig generalisering. Hun voksede op i Nibe og flyttede senere til Hobro. Her kuppede hun sig i sommerferien mellem 2. og 3. g til at flytte til København. Uden at informere forældrene tog hun kontakt til Rysensteen Gymnasium i København og søgte om optagelse. Hun fik sit gymnasium i Hobro til at acceptere overflyttelsen. Hun fandt så et studiejob i København for at kunne forsørge sig selv, og efter stort besvær fandt hun også en bolig i byen. Da det var på plads, præsenterede hun planerne for sin mor med ordene: "Nu flytter jeg."

Direkte efter studentereksamen begyndte Sofie Rye på jurastudiet på Københavns Universitet og skiftede efter et år til international politik, hvor perspektivet i hendes øjne er bredere. Et præcist sigte for studierne har hun ikke endnu. Hun forklarer, at hun vil lære alt, hvad hun kan, og hjælpe andre tilsvarende. Samtidig undskylder hun, at det lyder rosenrødt:

"Men man er sat i verden i så kort tid, og så må man sætte alle sejl ind på, at verden bliver ændret bare en lille smule til det bedre. Bedre kan jeg ikke forklare det."

At Sofie Rye bruger energien i Yngresagen er lidt af en tilfældighed. For to år siden var hun med en tidligere kæreste til Yngresagens årlige kampdag, Yngredagen, og blev grebet. Hun skal stadig vænne sig til at optræde i medierne. Så sent som i forgårs fik hun en mindre venlig henvendelse på det sociale medie Facebook med overskriften "ØH." Afsenderen ville vide, hvorfor hun på tv og i radio siger "øh" hele tiden. Men at hun bruger energien med en vis effekt, vidner tilslutningen om. De seneste uger er foreningen vokset med tre-fire nye medlemmer i timen. Det præcise medlemstal vides ikke, fordi registreringen først nu er ved at blive sat i system. Sofie Ryes skøn er flere tusinde. De tæller i høj grad studerende, men både yngre og ældre melder sig ind. Senest en 53-årig kvinde, der fravælger efterløn og støtter Yngresagen. Den slags gør ifølge Sofie Rye, at man kan klare sig med kun et par timers søvn.

beck@kristeligt-dagblad.dk