Prøv avisen

Sognepræst med mission i Armenien

Når han skal slappe af, læser René Vejen Jensen indimellem i oldkirkelige tekster. Det minder ham om besøgene i Armenien, hvor han er kommet som repræsentant for bestyrelsen i Dansk Armeniermission. Nu er han foreningens nyvalgte formand. – Privatfoto.

Den nyvalgte formand for Dansk Armeniermission har i 15 år været engageret i at hjælpe armenierne med at få genopbygget deres kristne identitet. Han er en stilfærdig, men engageret sognepræst

En søndag i 1995 var René Vejen Jensen på besøg i Armenien hos sin kone Lise, der arbejdede som volontør for Dansk Armeniermission. De var på vej i kirke, men kunne ikke se kirken. Pludselig forsvandt en af deres lokale bekendte ind mellem to høje boligkarréer og signalerede til dem om at følge med. Der, mellem høje etagehuse, der fuldstændig skyggede for gaderne, stod en gammel kirke fra middelalderen. René Vejen Jensen havde hørt om sovjet-styrets forsøg på at kvæle kristendommen i Armenien, men nu så han for første gang med egne øjne, hvordan de forsøgte at få befolkningen til at glemme den årtusindgamle tro.

LÆS OGSÅ: Danmarks mand i EU

For nylig blev René Vejen Jensen valgt som formand for Dansk Armeniermission, der blev grundlagt for 90 år siden i efterdønningerne fra folkemordet i Armenien. Det, der startede som nødhjælp til de mange flygtninge, er nu blevet til en hjælpende hånd til armenierne for at støtte dem i at genoprette deres kristne identitet. Det var det første land i verden, der officielt tog kristendommen som statsreligion, og i samarbejde med den armensk-apostolske nationalkirke i Armenien arbejder Dansk Armeniermission med at sende præster ud til fjerne egne, grundlægge søndagsskoler og skabe liv i de gamle sogne og kirker. René Vejen Jensen har besøgt Armenien to gange, og for ham er det som at vende tilbage til oldkirkens traditioner og dyder.

René Vejen Jensen finder tid til arbejdet i den lille missionsforening ved siden af sit virke som sognepræst i Vildbjerg, Nøvling og Aulum-Hodsager Sogne. Han kalder sig selv klassisk kristen og valgte at blive præst, fordi han ønskede et arbejde, som berørte det, der er vigtigst i menneskers liv. Han holder af variationen i embedet og lægger stor vægt på at skabe kontakt til sine sognebørn både gennem den traditionelle søndagshøjmesse, men også gennem børnegudstjenester, andagt på plejehjem og de mange arrangementer i kirken. Der er et aktivt kirkeliv i de midt- og vestjyske sogne, og René Vejen Jensen trives godt i Vildbjerg, hvor han har boet sammen med sin familie i otte år. Missionæren er gift med Lise, og de har tre børn på 12, 10 og 7 år.

René Vejen Jensen slapper af med at træne den yngste søns fodboldhold, han spiller tennis og bruger meget tid med sin familie og i naturen omkring Vildbjerg. I ferierne tager de gerne til Østrig for at vandre eller besøger et hold venner på Færøerne, hvor den barske og omskiftelige natur tiltaler René Vejen Jensen.

Den 40-årige sognepræst er ikke opvokset i et kristent hjem, men fandt sig tilrette i det kristne fællesskab på Blaakilde Efterskole og derefter i Kristeligt Forbund for Studerende. Efter gymnasiet valgte han at flytte til Aarhus, hvor han nåede at tage en uddannelse som revisorassistent og arbejdede som sådan i to år, før han uddannede sig fra Aarhus Universitet og Menighedsfakultetet.

Af kolleger bliver han betegnet som seriøs og belæst. Han er en stilfærdig type, der ikke gør meget væsen af sig, men samtidig er det tydeligt, at han er dybt engageret i at gøre livet lettere for kristne armeniere. René Vejen Jensen ser det nye hverv som formand for Dansk Armeniermission som en naturlig forlængelse af arbejdet som præst, for i hans optik handler begge dele om det grundlæggende i livet, og det er det, der motiverer ham til at gøre sit til, at kirken i Armenien vokser.