Prøv avisen
Portræt

Sognepræsten tager kirken ind i fremtiden

Sognepræst og fremtidsforsker Birgitte Kragh Engholm mener, at folkekirken skal bygge bro mellem evangeliet og danskernes eksistensfortællinger. – Foto: Sille Arendt

Koncertgudstjenester og filosofiske samtaler over et glas rødvin er nogle af de værktøjer, som sognepræst og fremtidsforsker Birgitte Kragh Engholm bygger bro med mellem kirken og moderne mennesker. I morgen fylder hun 50 år

Som både sognepræst og fremtidsforsker kan Birgitte Kragh Engholm forbindes med mange ting. Eksempelvis foreslog hun sidste år en smileyordning til kirkerne, så homoseksuelle kunne se, hvor præster ville vie dem. Andre kender hende som foredragsholderen, der fortæller om fremtidens tendenser, eller som præsten, der holder koncertgudstjenester og udsolgte filosofiske debatarrangementer. Fælles for eksemplerne er, at de er udtryk for en vision om at bringe kirken ind i fremtiden og gøre den relevant for det moderne menneske.

Og den vision må Birgitte Kragh Engholm, som i morgen fylder 50 år, altså siges at have. I 2016 udgav sognepræsten bogen ”Den fremtidsgodkendte folkekirke”, der er hendes bud på, hvordan kirken kan sikre sig en position som folkets kirke om 10, 20 og 30 år, og det er med udgangspunkt deri, at hun nu holder foredrag og workshops i hele landet.

I medierne er sognepræsten også aktiv, og hun har blandt andet argumenteret for det positive ved, at folk i dag har en mere individualiseret tro, som kan omfatte alt fra kristne dogmer til troen på clairvoyance og reinkarnation.

”Det er udtryk for en åbenhed og søgen hos danskerne, som giver os historisk gode muligheder for at forkynde det kristne budskab, hvis vi bare bygger bro mellem evangeliet og deres eksistensfortællinger. Det fuldstændigt afgørende er, at vi som præster ikke selv går med på deres forestillinger eller lefler for laveste fællesnævner. Men jeg tror ikke, at løsningen er at undervise dem i, hvad der er og ikke er en del af det kristne budskab. Moderne mennesker lader sig ikke belære,” har hun tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad.

Visionerne kommer også til udtryk i hendes eget sogn på Vesterbro i København, hvor hun har været sogne- og udviklingspræst i Sct. Matthæus Kirke siden 2012. Som udvikler i kirken er hun ansvarlig for at tiltrække en bestemt målgruppe, og det gør hun blandt andet ved at afholde koncertgudstjenester med bands, som spiller alt fra engelsk rock til amerikansk jazz. Hun blander musikken med tekstlæsninger, der både relaterer til sangene og til det kristne budskab.

Hendes kolleger beskriver hende som dedikeret og struktureret, men også som en præst, der kan være utraditionel i sin tilgang til kirkens arbejde:

”Hun kan godt være en utålmodig sjæl. Når vi laver noget, skal det ikke nødvendigvis diskuteres tusinde gange. Hvis vi laver noget, så er det bare af sted med det,” siger kirketjener i Sct. Matthæus Kirke Jon Bakke Graff, der bestemt ser det som en styrke:

”Ting i folkekirken kan ofte tage meget lang tid, så det er rart med nogen, der kan sige, at vi ikke skal bruge al mulig unødig tid på at gå frem og tilbage. Så kan vi blive færdige og få tingene gjort.”

At Birgitte Kragh Engholm har en struktureret og handlekraftig facon illustreres også ved, at hun kan have flere bolde i luften på én gang, både gennem sin forskning, sit præsteembede og sit liv som foredragsholder. Siden 2013 har hun desuden hver måned afholdt såkaldte ”Filosofiske Salon”-arrangementer, der byder på rødvin og filosofisk samtale og oplæg. Billetter til arrangementerne er typisk hurtigt udsolgt, og Jon Bakke Graff mener, at det især kan tilskrives Birgitte Kragh Engholms formidlende evner.

”Hun taler et direkte sprog, som folk kan forholde sig til. De hører, hvad hun siger, og de kommer ikke kun for vinen og musikken,” siger han.

Birgitte Kragh Engholm er oprindeligt fra Burkal i Sønderjylland, seks kilometer fra den tyske grænse. I 1999 blev hun cand.theol. fra Aarhus Universitet og derefter sognepræst i to små landsogne i Nordjylland. Hun har desuden været en del af den tidligere daværende radikale kirkeminister Manu Sareens tænketank og været kulturattaché ved den danske ambassade i Australien.

I dag bor hun i Valby med sin mand, Jesper, der også er præst. Parret har fire børn.