Sognepræst.it

Christian Grund Sørensen er den første danske teolog, der også bliver cand.it.

– Kommunikation er langt mere end teknik, siger cand.theol. og cand.it. Christian Grund Sørensen. – Privatfoto.
– Kommunikation er langt mere end teknik, siger cand.theol. og cand.it. Christian Grund Sørensen. – Privatfoto.

Christian Grund Sørensen er noget så sjældent som en andengenerations it-kyndig. Hans far var en af landets første edb-chefer, og forleden kunne Christian Grund Sørensen som den første danske teolog tilføje titlen cand.it. på visitkortet efter at have forsvaret sit speciale ved kandidatuddannelsen i multimedier og livssyn ved Aalborg Universitet.

Den 39-årige sognepræst fra Kongens Tisted i Himmerland har i forbindelse med sit speciale om folkekirkens kommunikation blandt andet undersøgt en række kirkelige hjemmesider. Han konkluderer, at folkekirken kun i ringe grad udnytter de muligheder for at kommunikere kristendommens budskab, som den nye it-teknologi giver.

Som han selv siger det:

Der er mange teknisk velfungerende, kirkelige hjemmesider, men kommunikation er langt mere end teknik. Hjemmesider og powerpoints hjælper kun lidt, hvis ikke indholdet er klart, kommunikerende og centralt kristent. Folkekirken må besinde sig på, at vi lever i en gryende postmoderne verden, og at den kristne tros særpræg skal trækkes frem på kulturelt relevant måde og ikke gøres så alment, at det er spiseligt for alle.

Selvom Christian Grund Sørensen voksede op i et hjem, hvor computere var noget, man selv programmerede, er han ikke, hvad man ville kalde it-nørd. Han er langt mere optaget af, hvordan it-teknologien kan ses som et udtryk for vores tids kultur og mere bruges som et redskab til at kommunikere kristendom end som en kilde til teknisk fascination. Og begreber som interaktivitet og dialog har også haft indflydelse på for eksempel hans måde at prædike på.

Når kirkegængerne i Kongens Tisted sætter sig til rette under prædikestolen, møder de derfor en sognepræst, der ikke er bange for at videregive arven fra den klassiske kristendom i en fri og mundtlig form, og særligt i undervisning af konfirmander bruger han it-teknologien som et vigtigt redskab.

På flere måder er Christian Grund Sørensen en teolog, der adskiller sig fra gennemsnittet. For eksempel er han optaget af at kombinere teologi med andre videnskabelige discipliner, og samtidig er han efterhånden ikke bange for at bruge ord som frelse, synd, fortabelse og efterfølgelse, når han skal formidle kristendommens indhold.

Christian Grund Sørensen er desuden kendt/berygtet blandt tidligere studiekammerater for at have gennemført det teologiske studium på halvdelen af den normerede studietid, nemlig tre år. Teologer plejer ellers ikke at have ry for at haste igennem det tunge stof, men Christian Grund Sørensen har det godt med at have fart på og kan rumme både de fem børn og fuldtidsjobbet som sognepræst ved de tre middelalderkirker i Kongens Tisted Sogn.

Og så er han lidenskabeligt optaget af spørgsmålet om, hvordan evangeliet kan få sprog i en postmoderne verden, så det på den ene side er tro mod Bibelen og det kristne budskab og samtidig kan gå igennem kulturelle barrierer. Det er det næste store projekt for Christian Grund Sørensen, sognepræst.it.

kirke@kristeligt-dagblad.dk