Statsadvokat af tiden

Med sine skeptiske udtalelser om regeringens antiterrorpakke har statsadvokat Erik Merlung igen sat spørgsmål om retssikkerhed på dagsordenen i Danmark

- Foto: Scanpix.
- Foto: Scanpix.

Det var en autoritet på retsområdet, der bakkede folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech (V) op i påsken. Statsadvokaten for Sjælland, Erik Merlung, støttede Venstres retsordfører i hendes kritik af regeringens antiterrorpakke.

– Hun er værd at lytte til, og det er betydningsfuldt, at denne diskussion pågår, sagde Erik Merlung, der advarede mod, at politikerne reagerer overilet på terrortruslen.

– Læsset trækker lidt i retning af, at det kan blive misforstået overkill, sagde Erik Merlung skeptisk om sagen til Ritzau. Han medgav dog, at han ikke selv havde taget endeligt stilling til regeringens terrorpakke.

Skeptisk er Erik Merlung også over for beslutningen om, at cirka 150 betjente nu skal overføres fra det åbne politi til Politiets Efterretningstjeneste, der fremover også skal beskæftige sig med grove former for organiseret kriminalitet.

– Helt overordnet er det betænkeligt med hemmeligt politi. Jeg anerkender, at der skal være en efterretningstjeneste, men kontrollen er jo organiseret på en helt anden måde og er politisk, lød hans vurdering.

På mandag – den 24. april – fylder den åbenmundede Erik Merlung 70 år, og ved månedens udgang går han på pension efter 27 år som statsadvokat. Erik Merlung er kendt som en barsk og hård anklager, der har markeret sig i nogle af danmarkshistoriens største kriminalsager, for eksempel Malene-mordet i 1983 og Susan-mordet i 2000.

– De værste forbrydelser er de sager, hvor et lille barn bliver fundet død og skændet. Det gør voldsomt indtryk på mig. Det er gruopvækkende, sagde Erik Merlung for nylig til Ekstrabladet.

Erik Merlung var også anklager, da Mogens Glistrup i 1983 blev idømt tre års fængsel for skattesvig. Da Peter Lundin i 2001 stod anklaget for mordene på Marianne Pedersen og hendes to sønner, var det også Erik Merlung, der personligt procederede sagen. Peter Lundin blev idømt livsvarigt fængsel. Under retssagen kom det til en række skarpe meningsudvekslinger mellem anklageren og den anklagede.

– Der er et ubetinget krav om, at anklagemyndigheden skal være objektiv. Og det er min personlige oplevelse, at man i forberedelsen og her ved skrivebordet fuldt ud kan efterleve kravet om objektivitet. Men når jeg optræder i retten, bliver jeg noget subjektiv. Jeg bliver meget engageret. Jeg håber bare at have styret det så nogenlunde, sagde Erik Merlung dengang til Ritzau.

Erik Merlung betegnes som en omsorgsfuld og utroligt afholdt chef, der på trods af sine mange gøremål altid har tid til at tage hånd om sine medarbejdere og bevare trivslen på arbejdspladsen. Han er en kolossal juridisk kapacitet. Som den aktuelle debat om regeringens antiterrorpakke viser, forholder han sig til de ting, der er oppe i tiden, med et brændende engagement, men han er også et festligt og humørfyldt menneske, der holder fast i de hyggelige traditioner på arbejdspladsen.

Erik Merlung vil snart få mere tid til at dyrke sine privatinteresser: sejlsport, historie, opera og litteratur. Han er gift med Nina Bang Merlung. Parret har to voksne døtre.

Erik Merlung blev student fra Vestre Borgerdyd i 1955 og cand.jur. i 1961. Han har tilbragt hele sin karriere i henholdsvis Justitsministeriet og Statsadvokaturet. Statsadvokat for Sjælland har han været siden 1979.

navne@kristeligt-dagblad.dk