Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Portræt

Stemmen er det tætteste, man kan komme på sjælen

Den norske sangerinde Sissel Kyrkjebø turnerer stadig rundt i Danmark, selvom hun ikke har boet her i syv år. Her ses hun give koncert på Værket i Randers i 2018. – Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix

Hun er vokset op i de norske fjelde, men har boet næsten halv- delen af sit liv i Danmark. Musikken fandt hun selv som barn, og siden har hun sunget for hele verden. I dag fylder Sissel Kyrkjebø 50 år

I sommeren år 1986 sad den danske sanger og komponist Sebastian og så norsk tv. En kun 17-årig norsk pige dominerede musikprogrammerne med en eventyrlig stemme og fjelde som baggrund i bedste Julie Andrews-stil. Da danske Sebastian så hende, blev han så ramt af hendes klang, at han tænkte; ”Bare hun dog sang en af mine sange.”

Pigen var Sissel Kyrkjebø – et nyopdaget sangtalent med løst hår og uplukkede øjenbryn, der netop havde optrådt i det norske melodigrandprix. Et kassettebånd blev sendt fra Danmark til Norge med forslag om et samarbejde, og således blev sangen ”Vårvise” skabt. Sangen om sol og syrener bragte for alvor det unge norske talent ind på den danske scene, og selv forelskede hun sig i både en dansk mand og det danske land og boede på denne side af Øresund i mere end 20 år. Siden vårvisen i 1987 har hun solgt millioner af plader, sunget med internationale berømtheder, og i dag bliver Sissel Kyrkjebø 50 år.

Musikken fandt hun selv som barn i Bergen på den norske vestkyst. For godt nok var hendes familie glad for musikken, men de udøvede den ikke selv, andet end når de sang med på norsktoppen og country i radioen. Eller, for hendes to brødres vedkommende, britisk rock.

Men Sissel Kyrkjebø begyndte tidligt som niårig med at synge salmer, sange og folkeviser i forskellige børne- og kirkekor og drømte kun om at blive sangerinde. To år senere vandt hun sin første lokale talentkonkurrence. I 1983 optrådte hun for første gang på tv. I 1986 optrådte hun i pausen under det europæiske melodigrandprix i Bergen, og samme år blev debutalbummet, ”Sissel”, udgivet.

Hendes kærlighed til musikken har ført hende gennem alt fra klassisk til pop til irsk folkemusik. Hendes store gennembrud kom, da hun i 1994 sang duet med den verdensberømte tenor Placido Domingo under åbningsceremonien til vinter-OL i Lillehammer. Året efter blev hun, Placido Domingo og José Carreras inviteret til at optræde til den første julekoncert i Moskva efter Sovjetunionens fald.

Duetter med andre verdensstjerner har der siden været mange af, blandt andre Céline Dion, jazzsangerinden Diana Krall og musikerne Sting og Willie Nelson. Hun har optrådt i den anerkendte koncertsal Carnegie Hall i New York og sunget Disney-sange. Hendes fortryllende lyd har også været til stede i baggrunden i store film som ”Titanic” og ”Ringenes Herre”. Den norske stemme er derfor for mange lig med eventyr, men for hende selv er den en adgang til noget dybt inde i hende selv:

”Stemmen. Tættere på sjælen kan man ikke komme. Når jeg har det dårligt, kan man høre det på stemmen. Jeg kan ikke synge, hvis jeg græder, for eksempel til en begravelse. Alt det, jeg har oplevet, siden jeg var 16 år, kan høres i min stemme. Stemmen forandrer sig, også når man får børn. Man får mere tyngde hernede (i maven, red.),” har hun engang sagt i et interview.

Hun har boet i Danmark i 20 år, hvor hun var gift med den 25 år ældre musiker Eddie Skoller. Parret gik fra hinanden i 2004, men Sissel Kyrkjebø flyttede først tilbage til Norge i 2012. Hun bor i dag i Oslo sammen med sin mand, advokat Ernst Ravnaas, og hendes to voksne døtre fra sit tidligere ægteskab. Danmark har hun dog aldrig helt sluppet. Hun turnerer her stadig trofast og synger duetter med unge talenter, som andre store kunstnere også gjorde med hende, da hun selv var ung. I oktober sidste år tog hun eksempelvis den 24-årige Sarah Emilie Mundt fra Randers med på scenen i en duet til Bernstein/Sondheim-nummeret ”Somewhere” fra musicalen ”West Side Story”, ligesom hun er en hyppig gæst i danske kirker til julekoncerter.

Sissel Kyrkjebø er i forbindelse med sin 50-årsfødselsdag aktuel med projektet ”Reflections”, hvori hun løbende udgiver sine versioner af 50 kendte sange, som eksempelvis ”Have I Told You Lately” af Rod Stewart.