Stemmen fra en yndig tid

Tidligere Melodi Grand Prix-vinder Katy Bødtgers liv har været fyldt med sang. I 55 år har hun optrådt rundt om i hele landet, indtil hun for nylig valgte at stoppe. I dag fylder hun 80 år

Katy Bødtger vandt det danske Melodi Grand Prix i 1960 med sangen ”Det var en yndig tid”. I dag fylder hun 80 år, og det er stadig en yndig tid, synes hun. –
Katy Bødtger vandt det danske Melodi Grand Prix i 1960 med sangen ”Det var en yndig tid”. I dag fylder hun 80 år, og det er stadig en yndig tid, synes hun. –. Foto: Leif Tuxen.

Det var en yndig tid sang Katy Bødtger i 1960 til det internationale Melodi Grand Prix i London, hvor hun endte på en 10. plads og til efterfesten, som den eneste, fik lov til at få en dans med komponisten, Robert Stoltz.

Det er sådan set stadig en yndig tid, synes Katy Bødtger her alle årene efter, for hun har og har haft et privilegeret liv rigt på oplevelser. Men at hun skulle blive en af de populæreste kunstnere på den danske folkelige musikscene, havde hun ikke regnet med.

LÆS OGSÅ: Birthe Wilke: Hun plantede smil og solskin

Katy Bødtger er født på Nørrebro i København, hvor hun boede i en lille toværelses lejlighed sammen med sin mor og far og tre søskende. Det var hendes mor, der som en af tidens arbejderkvinder holdt hjemmet sammen. Ud over at arbejde ved samlebåndet på De Danske Spritfabrikker om dagen og om aftenen pakke aviser i Politikens Hus var det hende, der sørgede for mad på bordet, rent tøj og rengøring af hjemmet.

Faderen var værktøjsmager, men ikke den stabile bidrager til hjemmet på grund af alkoholproblemer. Siden flyttede familien til Husum, hvor Katy Bødtger begyndte at synge i Danmarks Radio Pigekor, men da hun forlod folkeskolen efter 7. klasse, blev hun ekspeditrice i et parfumeri.

For en periode tog hun til Canada, hvor hun fik arbejde på et børskontor og som brødpakker i et bageri, men hun kom hjem igen til parfumeribranchen og fik sangundervisning hos musikeren Johannes Wahl. Og det var netop gennem ham, at pladeselskabet Nordisk Polyphon i 1957 fik øjnene op for den unge sangerinde, og hun fik lov til at indspille Fiskerpigens sang, som blev en stor succes og solgte over 100.000 grammofonplader. Og en lang karriere på den danske musikscene blev skudt i gang.

Katy Bødtger har i tidens løb bevæget sig inden for mange genrer og har sunget operette i filmen Frøken Nitouche og salmer til kirkekoncerter, men det er især inden for dansktop-genren, man kender hende bedst, hvor hun har hittet med sange som Lille sorte stær, Så går vi til enkebal og Fest i gaden. I mange år arbejdede hun også sammen med Gustav Winckler og Svend Lundvigs Palmehaveorkester, hvor hun var fast solist i radioens Palmehave-udsendelser.

I de senere år har hun optrådt og underholdt på plejehjem, i forsamlingshuse og givet kirkekoncerter rundt i hele landet.

Så livet har budt på mere end Katy Bødtger havde turdet håbe på, men som i ethvert menneskes liv, så har der været op- og nedture, som hun selv siger, og en af de største sorger har været at miste mange af de mennesker, som har stået hendes hjerte nær. Men at fylde år har aldrig betydet det store for Katy Bødtger, og hendes 8o-års fødselsdag er derfor heller ikke noget, hun vil fejre for den dag er jo ligesom alle mulige andre. Hun vil hellere, at hun møder dem, hun holder af, på en skæv dag, hvor man tilfældigt løber ind i hinanden.

Katy Bødtgers forældres ægteskab var langtfra idyllisk, og hvis det var sådan, ægteskabet skulle være, var det ikke noget for hende, har hun tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad.

Hun blev dog gift med en god mand, som hun fik en datter sammen med, men er siden blevet skilt og har i mange år boet alene i Roskilde. Katy Bødtger kalder sig selv et nysgerrigt menneske, som elsker at rejse, selvom det desværre ikke længere er det, hun får gjort mest.

Men hun elsker at følge med i, hvad der sker ude i den store verden gennem aviser og bøger. Og så er hun sammen med sin datter og sine to børnebørn så ofte som muligt. Katy Bødtger tager livet en dag ad gangen, for som hun siger alt har sin tid.