Kim Hartzner er stifteren, der ikke vil give slip på sit værk

Kim Hartzner er dygtig til at inspirere og begejstre, lyder det fra flere om manden, der blev fyret og genindsat som generalsekretær i hjælpeorganisationen Mission Øst på under en uge. Men han egner sig ikke til virksomhedsledelse, og hans person har skabt mange konflikter gennem tiden, siger kritikere

Organisations generalsekretær Kim Hartzner (billedet) blev afsat som generalsekretær med begrundelse om rod i økonomien. Til årsmødet denne søndag fik Mission Øst tilsat mere dramatik, da Kim Hartzners far og organisationens stifter René Hartzner fremsætte et mistillidskvotum til fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer. Senere søndag aften blev Kim Hartzner genansat. Arkivfoto. Foto: Mette Frandsen
Organisations generalsekretær Kim Hartzner (billedet) blev afsat som generalsekretær med begrundelse om rod i økonomien. Til årsmødet denne søndag fik Mission Øst tilsat mere dramatik, da Kim Hartzners far og organisationens stifter René Hartzner fremsætte et mistillidskvotum til fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer. Senere søndag aften blev Kim Hartzner genansat. Arkivfoto. Foto: Mette Frandsen.

Kim Hartzner er typen, der kan møde folk efter mange år og stadig huske navnene på deres børn og børnebørn. Han bliver kaldt en dygtig storyteller, der skærer klart igennem med sit budskab, når han optræder i medierne. Endnu mere, når han foran potentielle donorer skal præsentere hjælpeorganisationen Mission Øst.

Han er gennem årene blevet beskrevet som en usædvanlig handlekraftig ildsjæl og en stor sproglig begavelse, der er dygtig til at få ting til at ske. Men den seneste uge har fokus ligget et andet sted. Nemlig på det, han ifølge nogle ikke er god til.

For mens Kim Hartzner er dygtig til at møde mennesker og skabe relationer, har det igennem en længere periode haltet, når det gælder hans evne til at lede en virksomhed. Det mener i hvert fald Mission Østs nu forhenværende bestyrelse, der onsdag i sidste uge fritstillede generalsekretæren og stifteren Kim Hartzner på grund af “manglende opnåelse af mangeårige mål for forbedring af Mission Østs økonomi og egenkapital”.

Men han skulle ikke forblive fyret længe. For på en generalforsamling søndag mødte 38 stemmeberettigede op og udskiftede tre af de fire bestyrelsesmedlemmer bag fyringen. Blandt dem var den nu tidligere formand Carsten Wredstrøm, som holder fast i, at Mission Øst ville være bedre stillet uden Kim Hartzner som øverste leder.

”Alle mennesker har stærke og svage sider. For alle er det åbenlyst, at han er en dygtig inspirator. Men lige så åbenlyst er det, at han ikke egner sig til virksomhedsledelse. Er man en dygtig leder, bestræber man sig på at gøre organisationen mere effektiv, og det kan vi konstatere, at Kim ikke har gjort. Mens omsætningen er steget, er omkostningerne også. Der er simpelthen noget galt, når egenkapitalen ikke bliver bedre på trods af stigende omsætning,” siger han.

Carsten Wredstrøm sammenligner Kim Hartzner med en opfinder, for hvem det er lykkedes at udvikle et populært produkt, men som insisterer på at være i spidsen af selskabet. I begyndelsen vil det måske gå godt, men på et tidspunkt vil virksomheden vokse sig så stor, at opfinderen ikke magter opgaven, medmindre han er en dygtig leder.

Kim Hartzner var medopfinder af den organisation, han i dag er generalsekretær for. Allerede som ung var han optaget af at hjælpe de dårligere stillede, da han smuglede bibeler ind i de daværende sovjetrepublikker med sin far. Her oplevede de, at mange led, og det blev anledningen til, at de grundlagde Mission Øst i 1991. Organisationen blev større, og efter nogle år måtte Kim Hartzner stoppe sit job som læge for at være fuldtidsansat i hjælpeorganisationen, som på mange måder er blevet et familieforetagende. Alle årene har han arbejdet tæt sammen med sin far og medstifter, René Hartzner, og forsøgt at give passionen videre til sine sønner.

Siden 1999 har han været generalsekretær, og det føler han sig stadig kvalificeret til, uanset hvad andre siger.

”For mig at se er det vigtigste i lederskab at kunne skabe begejstring hos andre mennesker, og det kan jeg. Det er ikke mig, der skal stå for den direkte overvågning af finanserne, men naturligvis skal jeg løbende have det store overblik. Den direkte overvågning har vi en dygtig økonomidirektør til,” siger han og slår fast, at der allerede er ved at være styr på problemerne med den for lave egenkapital i 2020.

Som Kristeligt Dagblad kunne skrive forleden, er det imidlertid ikke første gang, at Mission Øst med Kim Hartzner i spidsen har været i stormvejr på grund af økonomi. Tidligere er en anden bestyrelse trådt tilbage på grund af en ”problematisk regnskabspraksis”, som blev beskrevet i avisen forleden.

En person med tætte forbindelser til Mission Øst på dette tidspunkt bekræfter billedet af Kim Hartzner som en dygtig inspirator. Men hans personlighed støder også folk væk. Flere medarbejdere har gennem tiden sagt op i Mission Øst som et direkte resultat af konflikter og samarbejdsproblemer med Kim Hartzner, lyder det fra kilden. Samme opfattelse har forhenværende bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm.

”Der er mange mennesker, der har slået sig kraftigt på ham. Jeg har ikke selv siddet på kontoret og oplevet det, men jeg kan konstatere, at mange er meget rystede, når de forlader organisationen. Han kan være svær at arbejde sammen med, når det ikke går efter hans hoved,” siger han.

Det er imidlertid et billede, der slet ikke er genkendeligt for den nye bestyrelsesformand Pia Jensen.

”Det kan jeg overhovedet ikke genkende. Jeg kender Kim som et omsorgsfuldt, kærligt og favnende menneske. Han tager imod alle med åbne arme, og jeg har aldrig set ham skændes med nogen.”

Kim Hartzner selv mindes ikke tilfælde af, at nogen skulle være stoppet i organisationen som et resultat af en konflikt med ham,

”Det kan jeg ikke lige komme i tanke om. Vi har 300 medarbejdere med alle mulige baggrunde, og jeg synes, at vi har en god dynamik på kontoret. Jeg ved, at jeg har en stærk personlighed og siger mine meninger. Jeg er ærlig og åben, men jeg synes også, at jeg er god til at lytte og respektere andres synspunkter.”

Passer det ikke, når der bliver sagt, at flere medarbejdere er stoppet på grund af konflikter med dig?

”Det genkender jeg ikke. Jeg har været der i snart 30 år, så det er muligt, at nogle er stoppet og ikke har været tilfredse med noget. Man kan ikke gøre alle tilfredse, men jeg genkender ikke billedet af, at min personlighed støder folk væk.”