Stig Thorsboe: Tv-serier bliver ikke større kunst af at være kedelige

Lige fra han var teenager vidste Stig Thorsboe, at han ville fortælle historier, og efter nogle års øvelse ramte han Danmarks største publikum med sine tv-serier. I morgen tirsdag fylder han 75 år

Stig Thorsboe er i mange år nået ud til et stort publikum i hele Danmark med sine tv-serier. Personligt foretrækker han at blive i kulissen og skrive replikker til andre.
Stig Thorsboe er i mange år nået ud til et stort publikum i hele Danmark med sine tv-serier. Personligt foretrækker han at blive i kulissen og skrive replikker til andre. Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix.

I dansk tv-historie har meget få udsendelser opnået seertal over to millioner. To gange i det 21. århundrede har en dramaserie været helt deroppe, og begge gange var historien forfattet af ægteparret Hanna Lundblad og Stig Thorsboe: "Krøniken", der blev sendt på DR i 2004-2007, og "Badehotellet", hvis første sæson kom på TV 2  i 2013, og som parret netop nu er ved at skrive  den afsluttende sæson af i deres hus i Sverige.

"Vi har selv valgt at stoppe 'Badehotellet' med 10. sæson. Vi synes, det er det rigtige tidspunkt i fortællingen. Hvad vi begynder på bagefter, er ikke afklaret, men vi har nogle idéer, så mon ikke der kommer noget? Så længe helbredet er til det, vil jeg gerne fortsætte," siger Stig Thorsboe, som i morgen tirsdag fylder 75 år, men altså ikke har planer om at lade sig pensionere.

Stig Thorsboe er formentlig den nulevende forfatter, der har haft det største publikum i Danmark i kraft af de mange tv-seere. Ingen forfatter har været involveret i så mange timers tv til den bedste sendetid på en af hovedkanalerne som Stig Thorsboe, der i den første halvdel af sin 40 år lange tv-karriere skrev sammen med storebroderen Peter Thorsboe, i den anden sammen med sin hustru.

"Peter og jeg skiftedes til at skrive et afsnit. Med Hanna er det en mere fælles proces. Hun sidder ved computeren, og så snakker vi manuskriptet frem. Når man skriver drama, er det meget dialogbåret. Især i 'Badehotellet', hvor en karakter som Weyse slet ikke kan holde op med at snakke," fortæller han.

Sætningerne har også altid trængt sig på for den 75-årige forfatter, som foretrækker at lade andre stå i rampelyset. Allerede som teenagere fortalte brødrene Thorsboe historier, og de var både omkring et romanmanuskript, et skuespil og et manuskript til en spillefilm, inden de fandt ud af, at tv var det rigtige format.

Filmmanuskriptet  sendte de  til Nordisk Film med det resultat, at det berømte makkerpar Erik Balling og Henning Bahs inviterede dem til samarbejde.

"Balling sagde, at de trængte til nye legekammerater. Det endte med, at vi arbejdede derude i fem-seks år og lærte en masse," fortæller Stig Thorsboe.

Filmmanuskript blev omskrevet til den ikke helt vellykkede farce "Kurt og Valde". Siden skrev de detektivserien "Anthonsen", som fik Ove Sprogøe i hovedrollen og blev sendt på DR i 1984, og fra 1991 sendte DR deres 44 afsnit lange tv-serie "Landsbyen", som for Stig Thorsboe blev  skelsættende, dels fordi han mødte sin senere hustru Hanna Lundblad, der var dramaturg på serien, dels fordi han begyndte at arbejde med såkaldte multiplot-fortællinger:

"Det er en form, som giver mulighed for at fortælle mange historier i én, fordi omdrejningspunktet ikke er et menneske, men et miljø. En landsby. En taxacentral. Et badehotel. Det giver mulighed for at skildre menneskelivet i al sin kompleksitet."

Stig Thorsboe har ry for netop at være dygtig til at kombinere mange fortællespor og at have godt gehør for, hvilke historier danskerne har lyst til at få fortalt. Blandt anmeldere er hans og hustruens historier til gengæld blevet kritiseret for at være karikerede og poppede. Det tager Stig Thorsboe roligt.  

"Jeg synes, de historier, vi fortæller, er meget forskellige. 'Krøniken' er et drama, mens 'Badehotellet' har mere islæt af komedie. Men begge dele er tænkt som underholdning. Et ord, som jeg ikke synes bør være ugleset. En tv-serie bliver ikke større kunst af at være kedelig," siger Stig Thorsboe, som tilføjer, at han og Hanna Lundblad skriver de tv-serier, de selv kunne have lyst til at se.

Mens Peter Thorsboe som forfatter til krimier som "Rejseholdet", "Ørnen" og "Livvagterne" har fået ry for at være den mørke og dystre bror, har Stig Thorsboe fået ry for at være den lyse og sjove. Men det tager han med forbehold, især i forhold til "Krøniken", hvor det problematiske forhold mellem patriarken Kai Holger og hans flyvske søn Erik, der ender med at tage sit eget liv, bygger på forfatterens egen farfar og far.

"'Krøniken' er min egen livshistorie. Det er ikke 1:1 historien om min egen fars selvmord, men omstændighederne minder om det, så dér kan man virkelig tale om, at jeg som forfatter tog af hovedstolen," siger Stig Thorsboe, som betoner, at uanset hvor meget hans serier prøver at underholde, er der mere på hjerte:

"Alle serierne bygger på et ønske om at få danskerne til at tale sammen med hinanden. Også om  svære emner."