Sygeplejerske med forkærlighed for ældreplejen

Annette Søby har altid haft hjertet i ældreplejen og har oplevet stor succes med sine talrige initiativer. Senest bruger hun sine kræfter som projektleder i Danmarks første demensby, Bryghuset, i Svendborg

Annette Søby har altid været en person, der sætter gang i tingene. Senest er det Danmarks første demensby, som hun er projektleder for.
Annette Søby har altid været en person, der sætter gang i tingene. Senest er det Danmarks første demensby, som hun er projektleder for. . Foto: Jens Welding Øllgaard.

Det driver Annette Søby at opleve, hvordan positive historier kan sprede sig som ringe i vandet. For det gør de nemlig i Danmarks første demensby, Bryghuset, som hun har været projektleder for siden den 1. april 2016. Byen skal fungere som et slags minisamfund for mennesker med demens, som nu får muligheden for at gå til frisøren, i butikker og komme på udflugter i beskyttede omgivelser. Og Bryghuset har allerede fået meget positiv opmærksomhed via en støtteforening og en masse interesse fra frivillige, der vil hjælpe til i byen.

Annette Søby er født i 1963 i Mesinge på Fyn, og efter gymnasiet begyndte hun at læse til sygeplejerske på sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg, hvor hun hurtigt fandt ud af, at jobbet som sygeplejerske var den rette hylde for hende. Det var her, at hun begyndte at blomstre, fortæller familien, og Annette Søby afsluttede også sygeplejerskeuddannelsen med en af årgangens bedste eksaminer, hvorefter hun fik arbejde som sygeplejerske på Bispebjerg Hospital.

Men kort tid efter begyndte hun sit arbejdsliv på plejehjem, og det skulle blive her, at Annette Søby for alvor følte sig hjemme. Ifølge hende er der i virkeligheden ingen, der ønsker at komme på plejehjem, og på grund af alle fordommene om livet på plejehjem er hun stærkt opsat på at få de gode historier ud. For man skal huske på, at livet ikke stopper på et plejehjem, og det har hun gjort sit for, at det ikke gør.

Annette Søby har nemlig altid været god til at forfølge sine idéer, både i sit arbejdsliv og i det private. Da hun først kom til plejehjemmet Caroline Amalie i Svendborg, fik hun rettet op på problemerne, gjort en forskel for beboerne og skabt et så godt arbejdsmiljø, at der kom venteliste for at komme til at arbejde for hende. Annette Søby arrangerede blandt andet markedsdage, kunstudstillinger, musikbesøg, rideture for de ældre og blev kendt for altid at kunne skabe en fest, om det så bare var tre lagkagebunde og flødeskum, der skulle til.

Senere skiftede Annette Søby over til et nyt plejehjem, hvor hun også igangsatte et hav af initiativer med stor succes, og fordi hun selv har brændt så meget for sagen, har hendes medarbejdere også brændt for det. Men hun har ikke gjort det for at spinde guld, hun har gjort det, fordi det er sjovt. Rutinen præger nemlig ikke Annette Søby, heller ikke i det private.

Annette Søby bor til dagligt i Svendborg, har to sønner, en datter og en kæreste, som netop har inspireret hende til at tage jagttegn. Hun har altid været kreativt anlagt og har blandt andet skrevet 10 kogebøger, både i samarbejde med sin mor og sin ældste datter. I sin fritid er hun begyndt at arrangere foredrag i Svendborg. Annette Søby ville nemlig selv gerne til et foredrag, som ikke blev holdt i Svendborg, men det slog ikke Annette Søby ud. I stedet gik hun selv i gang med at arrangere foredraget, for sådan er hun: Hun får tingene til at ske.

I fremtiden drømmer Annette Søby om at blive ved med at skabe nye ting og håber at kunne bruge de erfaringer og resultater fra demensbyen til at arbejde videre med det på et nationalt plan.