Synlig frontfigur i Europas hovedstad

Per Melhof, præst ved Den Danske Kirke i Bruxelles og tidligere bispekandidat i Roskilde Stift, fylder 50 år i morgen

Per Melhof har helt tilbage fra studietiden været optaget af at undervise i kristendom og religion.–
Per Melhof har helt tilbage fra studietiden været optaget af at undervise i kristendom og religion.–. Foto: Peter Kristensen.

Det kan godt være, at Per Melhof som en af de fem kandidater ved bispevalget i Roskilde Stift sidste år blev kaldt Den ukendte i Weekendavisen. Og det kan også godt være, at ingen vidste, hvem Per Melhof var, da Kristeligt Dagblad foretog en rundspørge på gå-gaden i Roskilde i samme anledning. Men præsten ved Den Danske Kirke i Bruxelles er langt fra en hengemt gejstlig, der lever i tilbagetrukket ly for offentlig opmærksomhed.

Per Melhof, der fylder 50 år i morgen, er nærmest synligheden selv. Ikke alene er han præst ved søndagsgudstjenester og kirkelige handlinger for de efterhånden mange danskere på ophold eller job i Europas hovedstad. Han er også en overordentlig tilgængelig frontfigur i et rigt socialt og kulturelt liv omkring kirken, religionslærer på Europaskolen og feltpræst for de udstationerede danske soldater ved Natos hovedkvarter i Bruxelles.

Den danske menighed i Bruxelles har i Per Melhof en præst, der lægger vægt på at forkynde de store ord i det kristne budskab i et enkelt og letforståeligt sprog med patos uden at det bliver patetisk. Samtidig formår Per Melholf med nærvær og engagement at skabe grobund for det frivillige arbejde omkring kirken. Og ja, nogle gange bliver det for meget af det gode, at maset med at slæbe borde og flyttekasser rundt til julebasar og tombola kan fylde mere end forkyndelsen og formidlingen af kristendommen. Men hvad enten Per Melhof står på prædikestolen eller netværker blandt græsrødderne, er det karakteristisk for ham, at han sætter nogle rammer for fællesskabet, hvor den gensidige tillid, glæden ved arbejdet og en god portion humor er altafgørende for motivationen og for det at være kirke.

Per Melhof blev uddannet som teologisk kandidat fra Københavns Universitet i 1991. Han voksede op i en familie uden særligt dybe kristne rødder eller tradition for at blive præst. Men allerede som dreng i Kalundborg vidste han, at det var præst, han ville være.

Inden Per Melhof blev ansat som præst ved Timotheus Kirke i Valby i 1999, var han salgs- og marketingchef på Borgens Forlag og siden marketingchef på Lindhardt og Ringhof. Det er især de år, der har givet ham erfaring med, at personlig interesse og nærvær fra chefen skaber den spændende arbejdsplads, hvor medarbejderne trives, og som han trækker på, når han holder foredrag om ledelse i folkekirken.

Helt tilbage fra sin studietid, hvor Per Melhof var ansat som informationsmedarbejder ved Religionspædagogisk Center, har han været optaget af undervisning i kristendom og religion i det hele taget. Mest fordi han ser den almene uvidenhed om religion som dybt problematisk og det samtidig med, at han faktisk oplever en stor interesse for kristendommen. Dernæst holder han af at undervise, fordi han selv bliver tanket op med ny viden, hvad enten han står over for sine gymnasieelever på Europaskolen eller som tidligere, hvor han underviste på Pastoralseminariet i København, Præstehøjskolen og Præsternes Efteruddannelse.

Per Melhof er gift med forlagsredaktør Anne Weinkouff, og at være far og løse praktiske opgaver for Carl på ni år, tvillingerne Marie og Dagmar på syv år samt Aske på 22 der bor i Danmark fylder det meste af Per Melhofs private tilværelse. Som for eksempel når han bruger nogle af juledagene til at bygge et stort bur til familiens kanin.

kirke@kristeligt-dagblad.dk