Søgen efter lykkemønten

Christian Bjørnskov er vild med at bore i danskernes privatliv. Han har viet sit liv til at forske i vores økonomi og levevis og har fundet frem til den ubekvemme sandhed om vores lykke og sundhed

Christian Bjørnskovs forskning har vist, at den usunde tilgang til livet gør os lykkelige.–
Christian Bjørnskovs forskning har vist, at den usunde tilgang til livet gør os lykkelige.–. Foto: Bo Amstrup.

Christian Bjørnskovs vej ind i lykkeforskning var lidt tilfældig. Han elsker tal og nationaløkonomi, og han ved en masse om vækst, handels- og pengepolitik.

En solskinsdag i 2002 sad han på sit kontor i Århus og undrede sig over, hvorfor danskere er så lykkelige. Den 38-årige økonom satte sig for at finde svaret, som den etablerede folkesundhedsforskning ikke er begejstret for. Danskerne er usunde og dør tidligt, og sundhedsforskere og politikere vil have os til at droppe smøger og smør. Men Christian Bjørnskovs resultater viser det modsatte. Den usunde tilgang til livet gør os lykkelige.

Som tidligere svømmer på eliteplan er Christian Bjørnskov vokset op i et præstationspræget miljø, som på mange måder ligner det benhårde akademiske forskningsmiljø. Fejltagelser straffes øjeblikkeligt, men man hjælper hinanden og lærer af det.

I 2001 blev Christians Bjørnskov kandidat i økonomi fra Aarhus Universitet. Han drog til København som forskningsassistent ved Fødevareøkonomisk Institut. Derefter stod den på doktordisputats i socialkapital tilbage i Århus, og den naturlige vej videre i miljøet var som økonomisk forsker på Nationaløkonomisk Institut ved Handelshøjskolen, hvor han kunne fordybe sig i makroøkonomiske tilstande, u-landshjælp og handelspolitik.

Men Christian Bjørnskov interesserede sig mere og mere for individets tilstand og for, hvordan omgivelserne påvirker danskerne. Han var sikker på, at tillid til systemet og hverandre må betyde noget for lykken og begyndte at kigge på de subjektive faktorer i danskernes liv. Hans tese holdt stik.

Siden har Christian Bjørnskov ved siden af den traditionelle økonomiske forskning undersøgt danskernes lykketilstand. Hans seneste lykkeundersøgelse fra i år viser, at danskerne bliver lykkelige af en usund levemåde. Den gængse idé om at leve sundt for at leve længere og godt blev skudt ned. Christian Bjørnskov har derfor fået nogle fjender blandt forskere i folkesundhed.

Ifølge Christian Bjørnskovs egne undersøgelser er han en lykkelig gennemsnitsdansker. Han kunne godt leve sundere, men er ret tilfreds med tilværelsen. Han arbejder meget og spiller lidt tennis. Og så har han har et nært og tillidsfuldt forhold til familie og venner.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk