Tage Pedersen kæmper stadig den sidste minkkamp

Før den 4. november 2020 ville Tage Pedersen vælge mink igen, hvis han skulle starte forfra. I dag fylder formanden for Danske Minkavlere 60 år, og han ser intet håb for branchens fremtid i Danmark

Tage Pedersen kan efter nedlæggelsen af minkerhvervet mærke en større sympati for kollegerne i faget
Tage Pedersen kan efter nedlæggelsen af minkerhvervet mærke en større sympati for kollegerne i faget. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Tage Pedersen blev født på en minkfarm. Her skulle han også dø. Man går ikke på pension i minkbranchen, lyder et mantra blandt avlerne. Selvom fødselaren stadig ikke tænker på pension, så dør han ikke som minkavler. Den mulighed er blevet taget fra ham og alle andre, da minkene den 4. november 2020 blev slået ned. På to uger stoppede over 70 års familietradition. 

I dag fylder minkbranchens mest indflydelsesrige mand 60 år. Hele 40 af dem er blevet brugt med avlsdyrene, da Tage Pedersen som 20-årig gik i familiens fodspor. Mange år forinden havde faderen, Aage Pedersen, skabt fundamentet for sønnens karriere. Faren var egentlig mejerist, men valgte en dag at cykle til Vejle for at hente sine første mink. På det tidspunkt var minkavl ikke rigtigt nået til Europa, og der var derfor en vis pionerånd hos faderen, der stiftede minkfarmen i 1950. 

Allerede midt i sine 20'ere trådte Tage Pedersen ind i bestyrelsen i Vejleegnens Pelsdyravlforening. Den plads blev udskiftet med Fyn- og Sydjyllands ditto, og efter nogle år blev han formand og dermed bestyrelsesmedlem i Kopenhagen Fur. I dag er han formand for hele butikken på ellevte år, og han holder sig ikke tilbage med kalde dansk minkavl for verdens bedste. Eller - det var det. Både i forhold til kvaliteten og dyrevelfærden. 

Netop spørgsmålet om dyrevelfærd har siden 1970’erne fulgt minkavlerne tæt, hvor dyreaktivister og primært venstreorienterede politikere har været efter dem. Det har ifølge Tage Pedersen skabt en robusthed hos kollegerne, hvis fag ofte er blevet karakteriseret som kontroversielt, og han uddyber, at “man som minkavler lærte at leve med ikke at bøje nakken, men ranke ryggen."

Selvom pelsdyravlerne i lang tid har været vant til modstand, blev én modstand dog for stor. I efteråret 2020 blev den første coronasmitte fundet på minkfarmene, og efter en kaotisk periode besluttede regeringen at slå alle mink ned den 4. november. For alle minkavlere vil der være et før og efter den dag. Tage Pedersen har set flere af sin fagfæller gå ned med flaget, og han har siden den dag brugt sine arbejdstimer på at hjælpe både økonomisk og menneskeligt. 

“Det drejer sig ikke kun om penge, når man skal forlade et erhverv, man har været glad for i flere generationer. Man skal selvfølgelig have en rimelig erstatning fra staten, men vi skal også hjælpe hinanden med at komme 'hele' igennem. Der går noget i stykker i folk, når det sker på en så pludselig måde. Det var jo ikke en langsom udfasning. Mit firma havde eksisteret i mere end 70 år, og vi fik 14 dages opsigelsesfrist. Det var en hård tur,” siger Tage Pedersen.

Tage Pedersen mener stadig ikke, at det var rigtigt at slå alle mink i Danmark ned, da det ifølge fødselaren skete i panik og uden ordentlige faglige begrundelser. I dag er forbuddet mod mink intakt, og det står indtil videre til at gælde året ud. Østjyden er meget uforstående over for vurderingen i forhold til den generelle coronapolitik i dag.

“Man besluttede, at mink skulle væk fra landkortet i Danmark, så længe der var problemer med Covid-19. Nu er det så ikke en samfundskritisk sygdom mere, vi har fjernet alle restriktioner, smitteopsporing, smittebegræsning og vi bliver nærmest ikke testet mere. Så kan man jo ikke opretholde et midlertidigt forbud mod mink.” 

Hvad er fremtidsudsigterne for minkavlerne?

“De er der ikke. Det kommer ikke op at stå igen. Der er ganske få, som vil tage mod tilbuddet, hvis det overhovedet kommer. Det bliver højst en håndfuld. Det er også ligegyldigt, om det er fem eller 20 minkfarme, der starter. Det får man ikke et erhverv ud af, og vi kommer aldrig tilbage i nærheden af det erhverv, vi havde. Desværre,” siger Tage Pedersen.

Selvom en stor del af Tage Pedersens levebrød er taget fra ham, så har han ikke selv været ved at kaste håndklædet i ringen. Som formand for Danske Minkavlere har han stadig masser af opgaver i kølvandet på nedlæggelsen, som, med alt det indebærer, vil tage 3-4 år.

Han er dog også en person, der så vidt muligt ser positivt på fremtiden. Med broderen og nevøen Jørgen og Bjarne driver han også familiefirmaet Sole Gruppen, som også har almindeligt landbrug, ejendomsinvesteringer og parter i andre virksomheder. Han kommer med egne ord ikke til at kede sig, og selvom fødselaren havde svoret, at han ikke skulle på pension, så håber han dog at kunne udfase arbejdet langsomt en dag, så der også bliver mere tid til familien.