Tammi Øst: Taknemmelighed kommer med alderen

Skuespiller Tammi Øst har haft et turbulent liv i både barndom og voksenliv. Med tiden har hun dog lært at sætte pris på det gode ved tilværelsen og finde indre ro. I dag fylder hun 60 år

I 2017 var Tammi Øst i audiens hos Dronningen og takkede for udnævnelsen til ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.
I 2017 var Tammi Øst i audiens hos Dronningen og takkede for udnævnelsen til ridder af 1. grad af Dannebrogordenen. . Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Den ene dag er hun Lonni, der er besat af at skrabe sig frem til millionen, den anden er hun den efterladte, gravide Gretchen i Goethes ”Faust”. Skuespiller Tammi Øst har gennem årene stået på scenen i alt fra Cirkusrevyen til Det Kongelige Teater.

Netop alsidigheden er en af de ting, hun synes bedst om ved sin skuespillerkarriere: at hun kan få lov til at sætte sig ind i så mange forskellige karakterers psyke og heri opdage bidder af sig selv. I dag fylder hun 60 år.

Tammi Øst, der er født i 1958 i København, kommer ikke ud af en teaterslægt, men havde en mor, der var refrænsangerinde i forskellige orkestre. Hun har aldrig været tavs omkring, hvordan hun var meget alene som barn på grund af moderens aftenarbejde, og hvordan hun havde et så problematisk forhold til sin alkoholiserede mor, at hun på et tidspunkt bad hende afgive forældremyndigheden til Børneværnet.

Men alt det har Tammi Øst lagt bag sig. Måske er det alderen. I hvert fald synes hun, at det er en smule patetisk, hvis hun som 60-årig vil vedblive at sætte et prædikat på den barndom, som har udgjort en meget mindre periode end de år, hun siden har levet.

”Jeg ved godt, at man siger, at barndommen betyder meget, og at jeg da også både har erindringer, som jeg væmmes over, og som jeg glædes over. Men jeg synes jo, at hver eneste nye dag præger mit liv. Hver dag skriver jeg min historie om,” siger Tammi Øst, der gennem årene har modtaget flere Reumert-priser for sine roller på tv og teaterscenen.

På samme måde havde skuespillerkarrieren aldrig været en barnedrøm, men var snarere en beslutning, hun med ét tog en dag. For efter at hun i en tid havde arbejdet i en bank, så hun pludselig sig selv stå til en optagelsesprøve og blive prikket ud.

I 1982 blev hun uddannet fra Statens Teaterskole og debuterede samme år som tjenestepigen Inger i Gustav Wieds ”Erotik” på Det Kongelige Teater, hvor hun sidenhen har været ansat ad flere omgange. Generelt har hun dog været bange for, at for megen magelighed i den samme fastansættelse med tiden skulle gøre hende til et brokkehoved.

Adspredelse har der nu heller aldrig manglet. I 2008 debuterede hun med romanen ”Ind til nu”, og i 2011 udgav hun musik- og lyrik-cd’en ”Øst”.

”Musik har altid betydet meget for mig, og jeg har spillet guitar, siden jeg var helt lille. Det er et rum, som jeg altid har kunnet træde ind i, når jeg har det godt såvel som skidt,” siger hun.

En dag for omtrent tre år siden sagde kroppen dog holdt. Hun trak sig fra sin rolle i en forestående teaterforestilling og blev sygemeldt med stress.

”Jeg havde brugt mig selv for meget. Det har jeg nok altid gjort. For jeg er i en branche, hvor man er bange for at sige for mange gange nej til opgaver,” siger hun.

At komme ovenpå igen krævede tid, ro og hjælp fra professionelle og hendes nære omverden.

Tammi Øst var i en periode gift med skuespilleren Mikael Birkkjær, med hvem hun har to børn. Siden blev hun i 2013 gift med skuespilleren Jens Jørn Spottag efter ni års samliv. Parret købte for nylig en husbåd i Københavns Havn. Og det har gjort hende godt at skille sig af med mange af de genstande, som hun – på den nu trange plads – ikke længere har brug for i sit liv.

Samtidig gik en gammel drøm om at bo tæt på vand i opfyldelse. Nu kan hun bade hver morgen og finde sin indre ro. For det kolde vand, der prikker hele kroppen vågen, gør hende taknemmelig over at leve.

”Taknemmelighed kommer med alderen. Som en strøm af noget kollektivt,” siger hun og fortsætter:

”Som en ven skrev til mig forleden: ’Det er faktisk meget godt at blive 60 år. Alternativet er ikke at være her’. Jeg er ikke typen, der har lyst til at holde op med at arbejde eller gå på pension. Og derfor er jeg jo i den helt rigtige branche, som stadig ser ud til at værdsætte min arbejdskraft. På den måde er jeg en meget heldig 60-årig.”