Prøv avisen

Talknuserens møde med teologi

Steen Marqvard Rasmussen kombinerer interessen for teologi med talentet for tal og statistik i sit arbejde som konsulent for Landsforeningen af Menighedsråd. -- Foto: Chili foto & arkiv. Foto: Arkiv

Tal, statistik og tal. Steen Marqvard Rasmussen er en ægte talknuser, der kombinerer sit analytiske talent med interessen for kirkelige forhold

Hvem stemte til menighedsrådsvalget i 2004, spurgte Landsforeningen af Menighedsråd, og sociolog Steen Marqvard Rasmussen har nu givet svaret i sin nye undersøgelse af samme navn. Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort, og dermed kan han føje endnu en til rækken af spørgeskemaundersøgelser af kirkelige forhold, som han står bag i kraft af sit arbejde som konsulent for Landsforeningen af Menighedsråd igennem de seneste 10 år.

Sabine Kleinbeck, der er landssekretær i Kirkefondet, mener, at Steen Marqvard Rasmussen allerede som nyuddannet var interesseret i kombinationen af statistik og teologi.

– Jeg ryddede på et tidspunkt op i min forgængers papirer. Her fandt jeg et gammel brev, der nok stammer fra, da han var nyuddannet. Der henvendte han sig til Kirkefondet, fordi han gerne ville samarbejde, fortæller Sabine Kleinbeck, som i Kirkefondet også arbejder med analyser af kirkelige forhold baseret på statistik.

Hun har blandt andet arbejdet sammen med Steen Marqvard Rasmussen om et kirkegængertællingsprojekt i Roskilde Stift.

Sabine Kleinbeck karakteriserer Steen Marqvard Rasmussen som en god sociolog og en ægte tal- knuser, der elsker at lave undersøgelser, og hun er ikke i tvivl om, at det er her, han har sit hjerte.

– Han er redelig og pålidelig i sin arbejdsmetode. Vi supplerer hinanden godt. Han er en dygtig teoretiker – systematisk og struktureret – hvor jeg er teologen, der stiller masser af spørgsmål, mener Sabine Kleinbeck.

Talentet for tal er også det, der først falder sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup sogne Poul Joachim Stender ind. Han kender Steen Marqvard Rasmussen via sit medlemskab af Landsforeningen for Menighedsråds hovedbestyrelse.

– Han er noget af et analytisk geni, og det kommer til udtryk ved den magiske evne, han har til at se på tal. Han ser strukturer og får tallene til at spejle sig i virkeligheden, siger sognepræsten.

Poul Joachim Stender tilføjer samtidig, at de undersøgelser, som man kan kalde markedsanalyser af kirken, er noget, han som præst kan bruge til noget.

– Det er godt at få dokumenteret ting, som for eksempel hvem og hvor mange der kommer i kirken, og hvilke tidspunkter folk helst vil gå til gudstjeneste, i stedet for at handle ud fra myter, siger Stender.

Ifølge Steen Marqvard Rasmussen opstod interessen for teologi tilfældigt ved mødet med teologen og filosoffen Løgstrups litteratur, efter at han var blevet færdig med studiet til cand.scient.soc.

– Jeg læste Løgstrups forfatterskab og syntes, han har et fantastisk menneskesyn. Siden hen har jeg læst masser af teologisk litteratur, og i 1980'erne begyndte jeg at skrive artikler til teologiske tidsskrifter, fortæller Steen Marqvard Rasmussen, der en overgang også var tilmeldt studiet på det teologiske fakultet ved Aarhus Universitet.

Inden han begyndte at samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd, underviste han på på Forvaltningshøjskolen og Diakonhøjskolen, men i sit arbejde for Landsforeningen af Menighedsråd har han fundet muligheden for at kombinere sine interesser for statistik og teologi.

lee@kristeligt-dagblad.dk