Teolog med fokus på kirkens omsorgsarbejde

Selvom han blev pensioneret i 2014, er teolog og lektor emeritus Johannes Nissen fortsat aktiv med undervisning og bogskrivning inden for sit felt. I morgen fylder han 75 år

Johannes Nissen er tidligere blevet kaldt feministisk teolog med sans for politik, befrielsesteologi og de undertrykte i samfundet. I morgen fylder han 75 år. -
Johannes Nissen er tidligere blevet kaldt feministisk teolog med sans for politik, befrielsesteologi og de undertrykte i samfundet. I morgen fylder han 75 år. - . Foto: Lars Aarø/Fokus.

I begyndelsen af året blev en knap 350 sider tyk fagbog udgivet på forlaget Eksistensen. Den handlede om de diakonale værdier, som ligger under meget social- og sundhedsarbejde i Danmark, og var skrevet af teolog og lektor emeritus Johannes Nissen.

Og bogen ”Håb på trods” er et godt eksempel på, hvordan man ikke nødvendigvis skruer ned for sit faglige arbejde, selvom man går på pension. Det gjorde Johannes Nissen nemlig allerede for fem år siden, og i morgen kan han fejre sin 75-årsfødselsdag.

Johannes Nissen er tidligere blevet kaldt feministisk teolog med sans for politik, befrielsesteologi og de undertrykte i samfundet. I morgen fylder han 75 år. –
Johannes Nissen er tidligere blevet kaldt feministisk teolog med sans for politik, befrielsesteologi og de undertrykte i samfundet. I morgen fylder han 75 år. – Foto: Foto/medieafdelingen Moesgaard

Siden pensioneringen i 2014 har Johannes Nissen været løst tilknyttet som ekstern lektor i diakoni ved Aarhus Universitet, og kirkens arbejde med at yde omsorg for samfundets svageste er netop noget, der har fyldt meget i hans arbejdsliv. I Kristeligt Dagblads anmeldelse af ”Håb på trods” lød det da også, at Johannes Nissen samler hele sit faglige virke i sin store bog om diakoni.

Johannes Nissen blev ansat ved Det Teologiske Fakultet på Aarhus Universitet i 1972 og arbejdede det meste af tiden med Det Nye Testamente og praktisk teologi. I 1975 blev han også ordineret, og han var i flere år ulønnet hjælpepræst ved Helligåndskirken i Aarhus. I perioder arbejdede han også som ekstern lektor ved uddannelsen i diakoni i Aarhus, og derudover fyldte emner som mission, etik og økumeni meget. Siden 1973 har han også undervist i forskellige fag ved Teologi for Lægfolk.

Johannes Nissen er tidligere blevet kaldt feministisk teolog med sans for politik, befrielsesteologi og de undertrykte. Han er også blevet beskrevet som en rar jyde, der sjældent viser irritation og vrede.

Derudover har han været aktiv i økumenisk arbejde og blandt andet siddet i den økumeniske studiekomité under Det økumeniske Fællesråd, som var forløberen for Danske Kirkers Råd. Fra 1982 til 2000 var han også medlem af bestyrelsen for Det Danske Missionsselskab, nu Danmission, og i de seneste år har han været medlem af Dansk Missionsråds Studieudvalg.

Han bor ved Aarhus med sin kone og har to voksne sønner og tre børnebørn.