Teolog med interesse for etik og udsyn til verden

For Ulrik Nissen, der er afdelingsleder for teologi på Aarhus Universitet, er ansvars- begrebet centralt. Det fylder derfor meget i den teologiske etik, han forsker i. I morgen fylder han 50 år

Afdelingsleder for teologi ved Aarhus Universitet Ulrik Nissen fylder 50 år i morgen. –
Afdelingsleder for teologi ved Aarhus Universitet Ulrik Nissen fylder 50 år i morgen. – . Foto: Poul Ib Henriksen.

Ulrik Nissen er lektor i teologi på Aarhus Universitet, og i 2015 påtog han sig ansvaret for faget som helhed, da han blev afdelingsleder og studienævnsformand samme sted. Tidligere i år udgav han bogen ”Ansvar” i Aarhus Universitetsforlags serie med navnet ”Tænkepauser”. Bogen fokuserede blandt andet på de valg, vi træffer, når vi skal leve op til vores fælles og individuelle ansvar.

Teologi, etik og ansvar hænger sammen, og teologien kan ifølge Ulrik Nissen være behjælpelig med at gennemtænke og problematisere de etiske spørgsmål, man som kristent menneske hele tiden står over for i et samfund, der undertiden må forholde sig til blandt andet miljøspørgsmål, flygtningekrise og stigende økonomisk ulighed.

”Teologien giver ingen entydige svar på, hvordan vi mennesker skal reagere på ansvarsspørgsmål, men den kan komme med vejledning og hjælpe os til at tage stilling til de store samfundsmæssige problematikker, som også kan udfordre det kristne menneskes etik,” siger han.

Som et eksempel på, hvornår vi reagerer forskelligt på ansvarsspørgsmål, tænker Ulrik Nissen tilbage på sensommeren 2015, hvor flygtningekrisen blev synlig i Danmark, da et stort antal flygtninge vandrede fra Padborg i Sønderjylland og Rødby på Lolland langs motorvejen og op gennem landet. Da kunne man se meget forskellige måder at respondere og tage ansvar på. Han henviser til en venlig politimand, der legede med flygtningebørn på fotos, der gik verden rundt, og til en mand, der i mange medier blev kendt som ”spyttemanden” fra Lolland.

”Det var stort set samme situation, de var stillet over for, men de reagerede meget forskelligt, og det eksempel viser tydeligt, at vi ’gensvarer’ forskelligt,” siger han og peger på, at man her kan se på, hvilken af de to reaktioner der kan siges at bære vidnesbyrd om Kristus. Både i denne og mange andre situationer er det spørgsmål afgørende, mener Ulrik Nissen.

”Ansvarsbegrebet er rygraden af meget af det, jeg arbejder med for tiden, og interessefeltet er vokset ud af mit arbejde med den tyske teolog Dietrich Bonhoeffer, der under Anden Verdenskrig kæmpede mod nazistyret, og for hvem ansvarsbegrebet spillede en central rolle,” forklarer han.

Ulrik Nissen er også inspireret af andre udenlandske teologer som engelske Oliver O’Donovan og den amerikanske etiker Stanley Hauerwas. Og hans skuen til udlandet kommer ikke fra fremmede. Ulrik Nissens forældre var missionærer, og i barndommen boede han derfor både i Liberia og Etiopien, mens han senere i sin studietid studerede på flere amerikanske universiteter.

Spørger man Ulrik Nissen, hvad der optager ham i arbejdet som afdelingsleder på teologi på Aarhus Universitet, er det ikke mindst de to nye studieordninger på bachelor- og kandidatuddannelserne, der i efteråret blev sat i gang.

”Vi er meget optagede af, at de studerende på den nye ordning kommer godt i gang. De studerendes trivsel betyder i det hele taget meget for os på afdelingen, så derfor beskæftiger jeg mig meget med at forholde mig til og bidrage til ’det gode studiemiljø’, der får det sociale og det faglige til at spille godt sammen,” siger han og afslører, at det, han savner mest i sit arbejde, er at undervise mere og på den måde komme de studerende nærmere.

Fritiden bruger teologen blandt andet i Christianskirken i Aarhus, hvor han har været ulønnet hjælpepræst siden 2010. Om sit personlige kirkelige ståsted siger han:

”Jeg er midtersøgende med rødder i de missionske vækkelsesbevægelser. Men samtidig er mit ståsted også præget af inspirationen fra mine forskellige ophold i udlandet. Der er derfor også en økumenisk side af mit ståsted, hvor jeg ikke mindst henter inspiration fra den anglikanske kirke og metodistkirken.”

Ud over sine kirkelige aktiviteter trækker Ulrik Nissen i løbetøjet eller svømmer for at holde sig i form. Dog er hans største prioritet familielivet. I morgen fejrer han sin 50-årsfødselsdag hjemme med sin kone Judith Nissen og deres fire døtre i alderen 6 til 20 år.