Teolog med øje for politik og feminisme

Otte år efter sin pensionering er tidligere teologilektor Lone Fatum stadig travlt optaget af sit fag og giver blandt andet foredrag om sin store interesse, apostlen Paulus. I morgen fylder hun 75 år

 Tidligere præst og lektor Lone Fatum har beskæftiget sig intenst med feministisk-teologisk arbejde. – Privatfoto.
Tidligere præst og lektor Lone Fatum har beskæftiget sig intenst med feministisk-teologisk arbejde. – Privatfoto.

Der er gået otte år, siden Lone Fatum gik på pension efter 27 års arbejde som lektor ved Det Teologiske Fakultet i København. Alligevel har teologen, der i morgen fejrer sin 75-års-fødselsdag, langt fra lagt teologien på hylden, og hun holder fortsat prædikener og giver foredrag om eksempelvis apostlen Paulus, der har været hendes interesse igennem hele karrieren. For som hun siger:

”Når man først en gang er blevet bidt af faget, så slipper det altså ikke. Jeg har aldrig kunnet skelne mellem arbejdsliv og privatliv.”

Desuden mener den tidligere lektor og præst, at der i teologien findes vigtige budskaber, som er særligt relevante for den tid, vi lever i. En tid, som efter Fatums mening præges af en utrolig individualisme og narcissisme.

Det ser hun for eksempel i tidens politik, hvor hun fremhæver landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som sandsynligvis netop har afværget et tidligt folketingsvalg ved at invitere støttepartierne med i regeringen.

”Jeg lægger mig ikke ned, når det ser svært ud,” sagde Lars Løkke Rasmussen ved landsmødet, hvor han bebudede sin regeringsomlægning.

Det er et meget tidstypisk udsagn, mener Lone Fatum.

”Han får det til at handle om sig selv i stedet for politik. Det samme ser vi i USA,” siger Lone Fatum med henvisning til De Forenede Staters kommende præsident, Donald Trump.

”Han ved ikke noget om politik. Han er kun optaget af sig selv. Og magt.”

I en sådan verden er det derfor oplagt for Fatum at beskæftige sig med netop Paulus’ breve. De kan minde os om, at man skal tænke kollektivt og ikke kun på sig selv. Kollektivitet gennemsyrer alle apostlens breve, siger hun og peger på Paulus’ Første Brev til Korintherne, som har et klart budskab om, at de stærke skal tage hensyn til de svage. Udover Paulus har Lone Fatum beskæftiget sig indgående med hermeneutisk og feministisk-teologisk arbejde. Hun har behandlet kirkens kvindelige skikkelser og kirkens kønsspørgsmål i det hele taget.

Lone Høgild Fatum, som hendes fulde navn er, blev født på Frederiksberg i København. I 1961 blev hun student fra Christianshavns Gymnasium, og otte år senere modtog hun sin kandidatgrad i teologi fra Københavns Universitet.

Mens hun studerede, skrev hun også en prisopgave om Thomas Kingos’ forfatterskab. Det indbragte hende den prestigefyldte guldmedalje.

Herefter fik Lone Fatum et seniorstipendiat, og senere var hun på studieophold på både Cambridge Universitet i Storbritannien og Harvard Universitet i USA.

I 1981 blev hun ansat som lektor i Ny Testamente ved afdeling for bibelsk eksegese på det teologiske fakultet i København. Gennem årene har Fatum skrevet en lang række artikler og bøger som eksempelvis ”Kvindeteologi og arven fra Eva” fra 1992. Derudover har hun påtaget sig adskillige tillidsposter, og hun har været gæsteunderviser ved universiteterne i Uppsala, Lund, Oslo, Hamborg, Nuuk og Reykjavik.

Til daglig bor Lone Fatum i Hornbæk i Nordsjælland, men fødselsdagen fejres ikke i hjemmet. I stedet er hun fløjet til Alberta i det vestlige Canada, hvor sønnen Rasmus er økonomiprofessor på statsuniversitetet. I Alberta giver Fatum dog ikke sin søn gode råd om at undervise på universitetet. I stedet er hun at finde på gulvet med sit syvårige barnebarn og et anseeligt bjerg legoklodser.