Teolog med passion for buddhisme

Anne Mette Jürgensen flyttede sig som ung fra marxisme til kristendom. I morgen fylder den danske præst 50 år

Anne Mette Jürgensens indstilling er, at kristendommen har noget at byde på i et land som Cambodia, og det budskab forsøger hun at give videre. – Privatfoto.
Anne Mette Jürgensens indstilling er, at kristendommen har noget at byde på i et land som Cambodia, og det budskab forsøger hun at give videre. – Privatfoto.

Anne Mette Jürgensen har været udstationeret i Cambodia siden 2006. Hendes største opgave er at skabe dialog mellem buddhister og kristne. I morgen fylder hun 50 år.

Når man som almindelig folkekirkekristen kommer til Cambodia, bliver man mødt med en meget konservativ kristendom. Den erfaring har den danske præst Anne Mette Jürgensen gjort sig efter mødet med det kristne miljø i Cambodia. At hun ikke selv bogstaveligt tror på, at verden er skabt på syv dage, holdt hun derfor for sig selv i al den tid, hvor hun underviste på en bibelskole i Phnom Penh. Den meget sort/hvide tilgang til kristendom var fremmed for hende som dansk teolog, og hun kunne ikke helt finde sin plads i det miljø.

Derfor brød hun med bibelskolen efter tre år og står i dag for videreuddannelse af præster og menighedsledere. Hun har siden 2006 været udsendt sammen med sin mand gennem Danmission, der har støttet hendes beslutning om at afslutte forløbet på bibelskolen. I undervisningen lægger hun vægt på, at viden om buddhismen er vigtig. 95 procent af befolkningen i Cambodia er buddhister, og den viden er en forudsætning for at komme i dialog med befolkningen.

Hun har også en klar holdning til, hvad mission handler om. I modsætning til at udøve religionsimperialisme skal troen i stedet ses som en gave til folk, som de kan vælge at tage imod. For hende er mission mere en form for religiøs globalisering end et religiøst korstog. Kristendommen har noget at byde på i et land som Cambodia, og det budskab forsøger hun at give videre.

Med missionsarbejdet i Østen har hun fundet den mening, som hun altid mere eller mindre bevidst har søgt efter. Tro spillede ikke en fremtrædende rolle i det århusianske forstadshjem, og man gik kun i kirke, hvis man blev inviteret. Anne Mette valgte som den eneste i klassen at takke nej til at blive konfirmeret. I stedet søgte hun imod græsrodsbevægelser og var i en årelang periode erklæret marxist og en aktiv del af venstrefløjen og kvindebevægelsen.

Langsomt rettede hendes søgen sig mod det spirituelle, hvor hun begyndte at bruge bøn og meditation som værktøjer. Som 26-årig så hun en annonce for teologistudiet og blev tændt på idéen om en uddannelse, hvor hun kunne udforske troen. Hun blev konfirmeret som 29-årig, hvor troen for alvor var blevet en integreret del af hendes liv.

Ernst Jürgensen var som hende selv politisk aktiv og en søgende sjæl. De mødtes i en helsekostbutik i Aarhus og blev gift 10 måneder senere. Året efter kom det første barn, Thomas, der i dag er voksen og bor i Singapore. Senere fulgte datteren Theresa, som er 19 år og bor sammen med forældrene i Phnom Pen.

Beslutningen om, at hele familien skulle til Cambodia, blev taget på baggrund af en tilfældig annonce fra Danmission. Valget stod mellem Bangladesh og Cambodia, men Anne Mette Jürgensen følte sig mere tiltrukket af buddhismen end islam, og det afgjorde sagen. Inden da var hun blevet ordineret som præst og var i en årrække ansat ved forskellige kirker.

Kontrakten med Danmission løber indtil 2015, men Anne Mette Jürgensen er ikke sikker på, at deres mission stopper der. Hun mener stadig, at de som par har en stor opgave foran sig med at uddanne præster i landet.

Fødselsdagen bliver først fejret senere på året, hvor venner og kolleger er inviteret til Cambodia for at fejre hende og Ernst, der tilsammen fylder 100 år.