Teologi og travheste

Lone Hindø mener, at præster skal blande sig i politik, men selv kunne hun ikke få kalenderen til at slå til

Lone Hindø kom ind i politik via det århusianske studentermiljø og rødstrømpebevægelsen. Efter snart 20 år som politiker valgte hun for fire år siden at trække sig til fordel for præstearbejdet. Lige nu er hun igang med den første undersøgelse herhjemme om dåbens nutidige kulturhistorie. -- Foto: Scanpix.
Lone Hindø kom ind i politik via det århusianske studentermiljø og rødstrømpebevægelsen. Efter snart 20 år som politiker valgte hun for fire år siden at trække sig til fordel for præstearbejdet. Lige nu er hun igang med den første undersøgelse herhjemme om dåbens nutidige kulturhistorie. -- Foto: Scanpix.

Det er ikke tilfældigt, at udstillingen "Dåb og klær", som tager udgangspunkt i sognepræst Lone Hindøs forskningsprojekt om dåbens nutidige kulturhistorie, vises netop på Kvindemuseet i Århus.

Lone Hindøs undersøgelse dokumenterer, at det i høj grad er kvinderne, der er på banen, når familien skal tage stilling til dåb, og der er dåbskjoler på udstillingen, som vil få ethvert moderhjerte til at banke. Men derudover er der en ganske særlig forbindelse imellem den tidligere lokalpolitiker og Kvindemuseet. Som aktiv rødstrømpe var Lone Hindø i begyndelsen af 80'erne med til at oprette museet, der er landets første og hidtil eneste af sin art, og hvis fulde navn da også er "Kvindemuseet i Danmark".

Den nu 57-årige Lone Hindø er vant til at optræde i medierne som kvindesagsforkæmper, markant rådmand – eller den i dette tilfælde mere korrekte betegnelse rådkvinde – og som et engageret menneske, der også har kæmpet folkekirkens og kristendommens sag over for Danmarks Radio med underskriftsindsamlingen i 1996 til bevarelse af udsendelsen "Før søndagen" og oprettelse af en komité for at flytte morgenandagten tilbage til P1.

Efter snart 20 år som lokalpolitiker – byrådsmedlem i Århus, rådkvinde i to perioder og medlem af Århus Amtsråd – besluttede hun for fire år siden at forlade politik efter i 1999 at have fået sin nuværende stilling som sognepræst.

Ganske vist mener hun, at præster skal og bør blande sig i politik, men måtte erkende, at hun ikke kunne få kalenderen til at slå til.

– Jeg mener, det er vigtigt, at vi også har præster i politik, men selv kunne jeg ikke få det til at hænge sammen, fordi de politiske møder ofte lå på de samme tidspunkter, hvor jeg som præst skulle være til rådighed for samtaler.

Og da der så skulle vælges, var Lone Hindø ikke i tvivl. Arbejderbarnet fra Ringkøbing, som politisk repræsenterede SF og senere Socialdemokratiet, er vokset op i den "kirkelige del af Danmark" og med socialt engagement. Specielt kirkeligt var det imidlertidig ikke, men Lone Hindø oplevede i andre sammenhænge, hvordan kristentroen skabte trygge og varme fællesskaber, og det var en gammel drøm, der skulle realiseres, da hun i begyndelsen af 90'erne besluttede at læse teologi.

Nu er hun præst i Trige, Ølsted og Spørring ved Århus og kan hurtigt tale sig varm om, hvor glad hun er for embedet, sit menighedsråd og dem, der ellers bor i de tre sogne.

Sammen med sin mand, biolog og gymnasielærer Vagn Juhl Larsen, udgav hun for nogle år siden "Himmel og have", en havebog med praktiske økologiske råd kædet sammen med teologiske og filosofiske betragtninger over liv og død. Selv dyrkede familien økologiske grøntsager i jorden ved deres gård i Tåstrup ved Århus, men de økologiske tiltag er siden blevet ædt op af dræbersnegle, så der nu kun er frugttræer og krydderurter i højbede tilbage.

I stedet har parret kastet sig over opdræt af travheste. Det er en hobbybeskæftigelse, som de senere år har grebet så meget om sig, at Lone Hindø og Vagn Juhl Larsen nu har søgt om at få lov til at bygge en ny gård på den anden side af omfartsvejen, hvor der kan blive mere jord til hestene. Så skal datteren og svigersønnen og deres to små børn overtage den gamle gård, hvis historie strækker sig 400 år tilbage. Vagn Juhl Larsen deltager selv som kusk med familiens heste på travbanerne. Datteren, Majken, som er cand.mag. i polsk og linguistik, har også tidligere kørt som kusk.

steens@kristeligt-dagblad.dk