Tiden bruges på bæredygtighed og FN’s verdensmål

Steen Hildebrandt er ekspert i ledelse, forfatter og klimaforkæmper, men har også altid haft øje for den åndelige side af tilværelsen. I dag fylder han 75 år

Steen Hildebrandt siger, at han bruger al sin tid på bæredygtighed og FN’s verdensmål. –
Steen Hildebrandt siger, at han bruger al sin tid på bæredygtighed og FN’s verdensmål. – . Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix.

Ph.d. og professor emeritus ved Aarhus Universitet Steen Hildebrandt er en af de måske mest benyttede eksperter i ledelse og organisationsteori i Danmark og optræder jævnligt i medierne. Han er dertil flittig forsker, forfatter og foredragsholder, ligesom han som en af de få ledelseseksperter i Danmark har undersøgt, hvordan etik, religion og spiritualitet påvirker og kan inddrages i et moderne arbejdsliv, altid under mantraet, at mennesket skal sættes i centrum.

Med titlen ”professor emeritus” følger retten til at drosle ned og selv tilrettelægge arbejdslivet. Men Steen Hildebrandt har ingen planer om at drosle ned.

”Det kan jeg ikke se nogen mening med. Jeg har ikke nogen som helst planer om at ændre min dagsrytme og mit arbejde. Men jeg bruger al min tid på bæredygtighed og FN’s verdensmål. Det forekommer mig at være noget af det vigtigste på kloden i disse år, hvor klimaet, opvarmningen, biodiversitet og ressourceforbruget repræsenterer så alvorlige udfordringer,” siger Steen Hildebrandt med henvisning til de 17 mål om bæredygtighed for befolkning og klode, som FN har udstukket frem mod 2030.

Han er forfatter til flere end 50 bøger gennem sin karriere. Dertil kommer flere hundrede bøger som medforfatter. Og han skriver fortsat bøger, artikler og kronikker og holder 100 foredrag om året, ligesom han bruger sine kompetencer som rådgiver i forskellige sammenhænge.

Selvom ledelse, karriere og klimakamp ikke umiddelbart rimer på ånd og spiritualitet, har Steen Hildebrandt hele sit liv været optaget af de åndelige sider af tilværelsen, berørt emnerne i flere af sine udgivelser og undersøgt, hvordan det kan bringes ind i en ledelsessammenhæng og i et klimaperspektiv. Siden barnsben har han mediteret, for som han fortalte til Kristeligt Dagblad i 2015, gør det ham opmærksom på sit ansvar for sin næste og den klode, vi bebor.

”For mig er ånd medfølelsen og forbundetheden med kloden og en påmindelse af den visdom, som ligger i naturen uanset vores teknologiske og videnskabelige fremskridt. Brorsons ord gælder stadig: ’Gik alle konger frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad at sætte på en nælde’,” lød det fra Steen Hildebrandt.

Steen Hildebrandt vil ikke betegne sig selv som decideret religiøs, men han går jævnligt i kirke og lægger ikke skjul på, at hans grundværdier har udspring i kristendommen.

”Jeg er medlem af folkekirken og har været det altid, og jeg går i kirke – i nogle perioder sjældent og i andre jævnligt. Og jeg opfatter mig som kristen på den måde, at jeg kan relatere til de kristne værdier, der blandt andet kommer til udtryk i De Ti Bud og i kristendommens etik og moral. Men noget af den dogmatik, der ligger i religioner, ikke bare kristendommen, har jeg svært ved at forbinde mig med. Så på en måde er jeg nok en fritænker, der kulturelt og værdimæssigt forbinder mig med religionen i mit område,” sagde han til Kristeligt Dagblad sidste år.

Når professoren tillader sig at holde fri, er det ofte familien, der er i fokus. Steen Hildebrandt er gift og har to voksne børn og et barnebarn.

Netop barnebarnet er en høj prioritet. Hver morgen – eller så ofte Steen Hildebrandt har mulighed for det – kører han sit barnebarn, der bor få kilometer væk, i skole i en Christianiacykel.

Ellers holder professoren af at bruge tid i sommerhuset i Nordjylland og af at rejse, omend han har skåret væsentligt ned på flyrejserne – for klimaets skyld.