Tidligere kirkeminister glæder sig over salmer og skønlitteratur

Torben Rechendorff fylder 80 år og fejrer fødselsdagen med frokost i tårnet på Christiansborg. Ellers nøjes han med at iagttage dansk politik på afstand, men deltager til gengæld trofast i folkekirkens gudstjenesteliv

 Torben Rechendorff er uddannet lærer og blev siden skoleinspektør, inden den politiske karriere tog fart. –
Torben Rechendorff er uddannet lærer og blev siden skoleinspektør, inden den politiske karriere tog fart. – . Foto: Leif Tuxen.

”Jeg griber lige ud efter salmebogen,” siger Torben Rechendorff og lægger telefonen et øjeblik. Spørgsmålet om, hvilken påskesalme han holder mest af, fører først til det spontane svar ”Påskeblomst, hvad vil du her” og derefter til en tænkepause og et minuts bladren i salmebogen.

”Nej, jeg holder mig nok til ’Påskeblomst’, selvom det ville være fint at nævne en af de nyere. Men lige præcis når det kommer til påskesalmer, synes jeg ikke, at de nye er helt så stærke,” siger tidligere konservativ kirkeminister Torben Rechendorff, der fylder 80 år i dag.

Når han ser tilbage på sit liv i skolevæsen og politik – begge dele med vægt på kristendom – er der én enkelt ting, han især er glad for, nemlig at han i 1993 som kirkeminister fik nedsat en salmebogskommission. Kommissionen blev debatteret og kritiseret, men den nye salmebog blev en realitet i 2003, og det er den, Torben Rechendorff med glæde slår op i, når han stort set hver søndag går til gudstjeneste i en af kirkerne i sit lokalområde. Han bor i Hørsholm, hvor han og hustruen Lis Rechendorff flyttede til, efter at hun i 2000 gik på pension fra stillingen som provst i Nærum.

De to mødtes i Bistrup i udkanten af Birkerød, hvor Torben Rechendorff var vokset op og havde taget studentereksamen, og hvor et nyt kirkebyggeri var i gang, ledet af den lokale præst, som havde konfirmeret Torben Rechendorff og forstærket hans interesse for kristendommen. Han var en af mange frivillige, der deltog i byggearbejdet, mens hans kommende hustru Lis var ”kaffedame”. Kirkebyggeriet førte dem sammen, og frem til hustruens død af brystkræft i 2006 delte de en stærk interesse for og glæde ved kristendommen og folkekirken.

Torben Rechendorff blev uddannet lærer og gjorde karriere i skolevæsenet, først som lærer med linjefag i kristendom, siden som skoleinspektør på Hørsholm Skole. Sideløbende engagerede han sig i lokalpolitik som konservativ, og bortset fra en kort årrække fra midten af 1970’erne, hvor han var udmeldt af partiet på grund af en lokal skolepolitisk uenighed, har han været trofast medlem af De Konservative. Genindmeldelsen skete i 1981, da Torben Rechendorff havde søgt og fået jobbet som partiets generalsekretær.

Han blev udnævnt til kirkeminister i 1988 og desuden til kommunikationsminister i 1989, og de to poster bestred han indtil 1993, da den borgerlige regering mistede magten på grund af Tamilsagen. Han var formand for Det Konservative Folkeparti 1993-1995 og fortsatte som folketingsmedlem frem til 1998, hvor han som 61-årig forlod Folketinget.

I stedet kastede han sig i årene derefter over bestyrelsesarbejde i blandt andet Bibelselskabet og Diakonissestiftelsen. Sidstnævntes bestyrelse er han medlem af en kort tid endnu.

Derefter bliver der endnu bedre tid til at nyde litteratur, teater og billedkunst samt søndagens gudstjenester.

Udover salmebogen, som typisk er inden for rækkevidde, er det for tiden Peter Tudvads mastodont af en bog om Kierkegaards København, den tidligere kirkeminister fordyber sig i. Ellers læser han gerne biografier. Men der står også skønlitteratur på ønskelisten, og fødselaren glæder sig til ”at få reolerne fyldt op”. Gaverne bliver pakket op i morgen, når fødselsdagen fejres med en frokost i restauranten i tårnet på Christiansborg. Her vil den store smørrebrødsbuffet stå klar til selskabet, der udover fødselaren omfatter hans to børn og svigerbørn samt seks børnebørn i alderen 11 til 30 år samt et oldebarn på halvandet år.