Til kamp for de tyndt befolkede områder

Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester, Iver Enevoldsen (V), går ind for byggeri inden for strand-beskyttelselinjen og håber, at hans kommune får lov til at opføre et nyt, stort badeland ved Søndervig

Iver Enevoldsen er født og opvokset i Hvide Sande, hvor han stadig bor.
Iver Enevoldsen er født og opvokset i Hvide Sande, hvor han stadig bor. Foto: Bo Amstrup

Iver Enevoldsen har hele sit 63-årige liv boet tæt på det brusende Vesterhav. Landskabet er nærmest en del af hans dna, og derfor er der for ham heller ingen modsætning i at holde af naturen langs vesterhavskysten og samtidig være interesseret i, at der kan bygges der.

Loven om strandbeskyttelse siger, at der ikke må bygges i et bælte, der ligger 300 meter fra vandkanten. Det bliver der imidlertid, til Iver Enevoldsens store glæde, nu ændret på. Folketinget vedtog kort før jul en lov, der åbner mulighed for, at 10 forsøgsprojekter med byggeri inden for strandbeskyttelseslinjen kan realiseres. Og som borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune håber Iver Enevoldsen, at hans kommune bliver udvalgt. Helt konkret vil kommunen med en privat investor i ryggen opføre et stort badeland, nogle kalder det Nordeuropas største, og 500 tilhørende sommerhuse på det, der i øjeblikket er en bar mark tæt på Søndervig. Iver Enevoldsen, der kæmper indædt for vækst og arbejdspladser i området, kalder det uhyre positivt, at Folketinget kommer med denne udstrakte hånd til vandkantsområderne. Han har kalkuleret sig frem til, at projekt Søndervig Feriepark vil kunne skabe 1000 arbejdspladser i Ringkøbing og omegn frem til 2020 og derefter fast vil kunne beskæftige 175 personer. Dertil kommer en ekstra milliardomsætning i områdets butikker, resturanter med mere. Til de kritikere, der kalder den nye lov at sælge ud af Danmarks kulturarv, siger han beroligende, at kommunen ingen intentioner har om at plastre strandene til med kystnært byggeri. Iver Enevoldsen er nemlig meget bevidst om, at de udenlandske turister først og fremmest kommer for at opleve stranden og naturen, og den skal der passes på gennem en nøje planlægning, der spiller sammen med vækst og udvikling. Han står selv for en arbejdsom og målrettet indsats over for de tyndt befolkede områder i Danmark.

Iver Enevoldsen er en mand, der går stille med alt det, han får udrettet. Han er, hvad mange vil betegne som en typisk vestjyde. Han er født og opvokset i Hvide Sande, hvor han fortsat bor. Sin politiske interesse og tæft har han ikke fra fremmede. Hans far, Kristian Enevoldsen, var foruden at være fiskeskipper også sognerådsformand i Hvide Sande og siden borgmester i det, der kom til at hedde Holmslands Kommune. Iver Enevoldsen var selv borgmester i den nu nedlagte Holmsland Kommune fra 1998 til 2007 og var dengang valgt på en lokalliste. Siden kom han i byrådet for Venstre i den nye sammenlagte Ringkøbing-Skjern Kommune og blev borgmester her i 2010. Ved kommunalvalget i 2013 fik han 1998 personlige stemmer, hvilket kun var 31 flere end Kristian Andersen fra Kristendemokraterne. Denne var tæt på at snuppe borgmesterkæden, der dog blev hængende om halsen på Iver Enevoldsen.

Iver Enevoldsen er bankuddannet i Ringkøbing Landbobank og arbejdede som bankrådgiver, indtil borgmesterposten krævede hans fulde arbejdsindsats. I sin sparsomme fritid spiller han badminton på motionsplan, ligesom han hver fredag morgen mødes med en gruppe jævnalderende mænd for at dyrke gymnastik. Han er også kirkeligt interesseret og springer om søndagen gerne på cyklen hen til kirken i Hvide Sande. Den kirkelige interesse har han med sig fra barndommen, hvor det var naturligt at gå både i søndagsskole og til møder i missionshuset.

Artiklen fortsætter under annoncen

Cyklen bliver også jævnligt brugt til ture langs havnen og rundt i byen, hvor han holder af at slå en sludder af med folk for at finde ud af, hvad der rører sig i lokalsamfundet. Han betegnes som en ordholdende mand, der ikke er til fals for tilfældige folkestemninger. Han er foruden sit politiske arbejde også medlem af hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse.

Iver Enevoldsen er gift med Ingrid Stræde Enevoldsen. Parret har 3 voksne børn, Sara, Joachim og Kristian, samt to børnebørn.