Travl mand bag Dalai Lamas besøg

Lakha Lama Rinpoche har travlt i denne uge, når tibetanernes åndelige overhoved gæster Danmark

Lakha Lama Rinpoche er arrangør af Dalai Lamas besøg i Danmark, så han følger nobelpristageren rundt i de to dage, Dalai Lama er i Danmark.
Lakha Lama Rinpoche er arrangør af Dalai Lamas besøg i Danmark, så han følger nobelpristageren rundt i de to dage, Dalai Lama er i Danmark. . Foto: Flemming Krogh.

Lakha Lama Rinpoche får nogle travle døgn i denne uge, når tibetanernes 79-årige åndelige leder og nobelpristager, Dalai Lama, i morgen for niende gang lander i Københavns Lufthavn.

Det er den danskbosatte tibetanske Lakha Lama Rinpoche, der har arrangeret besøget, og han følger tibetanernes åndelige leder i de to dage, besøget varer.

Men denne gang er der ingen officiel dansk velkomst i sigte.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og regeringen har lagt sig fast på det synspunkt, at Kina-politikken ligger fast, og den går ud på, at Danmark bedst hjælper tibetanerne til at få reelt selvstyre, deres egen frie kultur og respekt for menneskerettighederne ved at indgå i den kritiske dialog med Kina på basis af den forfatning, der er i Kina nu.

Den udmelding glæder ikke tibetanerne i Danmark, men tilsyneladende har realpolitikken overvundet nobelpristageren.

Tilbage til den 72-årige Lakha Lama Rinpoche, som er født i Tibet i 1942, og som femårig blev tronsat som reinkarnationen af Lama af Batang. Med det fulgte, at han blev udvalgt som åndelig leder af 100.000 tibetanere i det østlige Tibet.

Hans tid i Tibet blev dog kort, for allerede som 17-årig flygtede han til Indien, hvor han i fem år var parlamentsmedlem i den tibetanske eksil-regering.

I 1976 rejste han videre til Danmark, og her fandt han sin Pia, som - ifølge en kilde - har bidraget væsentligt til, at parret kunne starte en omfattende og vellykket virksomhed inden for den tibetanske buddhisme, og at hun aktivt har lanceret Lakha Lama.

I dag består ”forretningen” af Tibet Charity, som er en humanitær hjælpeorganisation, der arbejder med at sikre nødhjælp, oprettelse af skoler og likvide midler for tibetanere, Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme, som er en forening for et usekterisk buddhistisk center i København, Øsal Lang, der er et tibetansk center i Aarhus, samt being&doing, der arrangerer rejser og foredrag.

Han har også arbejdet i Nepal med det formål at skabe bedre relationer mellem munke og lægfolk. Hvis det ikke lykkes, så frygter Lakha Lama Rinpoche, at den sidste generation med lidenskab for hengivelse forsvinder.

Så med alle de kasketter på har Lakha Lama Rinpoche besluttet sig for, at han er en ”freelance-lama”.

En bekendt af Lakha Lama Rinpoche mener, at han gør en fortjenstfuld indsats, og at hans tibetanske bekendte har et godt indtryk af hans fortid.

Lakha Lama Rinpoche har været tilbage i Tibet for år tilbage, og her blev han modtaget med stor begejstring, siger en anden kilde.

For år tilbage var Dalai Lama også i Danmark, og her sad Lakha Lama ved hans side. Det gjorde også hans ligestillede Lama Tarab Tulku.

Lakha Lama Rinpoche og hustruen har to voksne børn, et af hvert køn.