Troubadour med kærlighed til kristne digte

Sangskriveren Jens Stage fra Hornum i Himmerland mener, at digteren Johannes Jørgensen er alt for overset og har derfor sat musik til 10 af hans digte

Jens Stage, der tidligere mest har fortolket Bob Dylan og Sebastian, har sat musik til 10 af Johannes Jørgensens digte og tager nu på turné til danske kirker og sognegårde. – Privatfoto.
Jens Stage, der tidligere mest har fortolket Bob Dylan og Sebastian, har sat musik til 10 af Johannes Jørgensens digte og tager nu på turné til danske kirker og sognegårde. – Privatfoto.

For omkring 20 år siden hørte Jens Stage en optagelse med den nu afdøde musiker og sanger Jens Bendix, der fortolkede salmeteksten ”Imellem nattens stjerner” af Johannes Jørgensen.

Det gjorde et uudsletteligt indtryk på den nordjyske elektromekaniker, der på fritidsbasis dengang mest optrådte med fortolkninger af Bob Dylan, Neil Young og Sebastian. ”Salmen handler om den allerførste pilgrimsrejse foretaget af de østerlandske vismænd, og Johannes Jørgensen får så fint os alle sammen inkluderet i den pilgrimsvandring,” siger han om teksten.

Der skulle dog gå mange år, før Jens Stage for alvor lærte Johannes Jørgensens digtning at kende. Et besøg på forfatterens mindestue i Svendborg gav imidlertid yderligere næring til tanken om at sætte sin egen musik til Johannes Jørgensens digte, og for to år siden valgte Jens Stage ti digte ud, som han nu har udgivet på albummet ”Imellem nattens stjerner”. En første kirkekoncert med uropførelse af sangene blev godt overstået kort før jul, og nu er han klar til at drage landet rundt for give Johannes Jørgensens digtning den opmærksomhed, han mener den fortjener.

Selv i 2016, som var 150 året for Johannes Jørgensens fødsel, blev der efter Jens Stages mening gjort alt for lidt for hylde den kristne digter og hans værk. Han er nemlig, mener Jens Stage, helt fantastisk til at beskrive stemninger og følelser. Især kan Jens Stage godt lide, at Johannes Jørgensen var en såkaldt tvivlende troende, der handlede efter sit hjerte. Det er egenskaber, som de fleste nutidsmennesker kan genkende i sig selv, mener den 64-årige nordjyde.

Jens Stage er født i Gedser og kom til Jylland med sine forældre som ganske lille. Barndommen har han haft i Hjørring, som voksen er han flyttet lidt rundt i det nordjyske og har blandt andet boet i Aalborg og i Nr. Lyngby nord for Løkken. Efter skolegangen søgte han ind til flyvevåbnet, hvor han fik sin uddannelse og arbejdede nogle år som elektromekaniker. Derefter blev han ansat i et edb-firma, men helt tilbage fra årene med guitarspil på teenageværelset har drømmen været at kunne leve af musikken. Nu hvor han nærmer sig pensionsalderen, har han besluttet at give musikken mere vægt. Dels som fortolker af andres musik, dels i stadig højere grad også som komponist og sangskriver.

”Johannes Jørgensen er på grund af sine helgenbiografier kendt i de katolske lande, og han er efter H.C. Andersen vores mest oversatte forfatter. Det er mit ønske, at han i Danmark ikke kun skal huskes for højskolesangen ’Nu lyser løv i lunde’. Derfor har jeg fundet frem til 10 digte, som jeg synes viser hans personlighed,” siger Jens Stage, der især ønsker sig, at flere yngre mennesker vil få øjnene op for Johannes Jørgensens kvaliteteter. ”Han er alt for god til at gå i glemmebogen,” som han siger om den fynske digter.

Typisk er det en linje eller to i et digt, der inspirerer ham musikalsk, og efter nogle dage eller uger plejer der så at komme en hel sang ud af det. Stilen er folkemusikalsk, og Jens Stage både synger og spiller selv sangene, når han tager ud og optræder. Man kan også lytte til nogle af sangene på hans hjemmeside.

Jens Stage, der nu bor i Hornum i nærheden af Aars i Himmerland, er ikke som Johannes Jørgensen konverteret til katolicismen, men betragter sig selv som ”ganske almindelig protestantisk orienteret”. Religion fyldte ikke meget i hans barndomshjem, men som voksen er han blevet gradvist mere interesseret i åndelige spørgsmål og har også bestemt sig til at krydre sine koncerter med små fortællinger om Johannes Jørgensens kristendom.

Jens Stage er gift og far til tre voksne børn.