Prøv avisen

TV 2s stridslystne skaber

Det var dagens fødselar Jørgen Schleimann, der søsatte TV 2. – Foto: Per Morten Abrahamsen/.

Jørgen Schleimann har været vidt omkring, men huskes især sommanden, der fik brudt Danmarks Radios monopol godt og grundigt

Han er uddannet bibliotekar, men det blev i medieverdenen, han kom til at sætte sine vigtigste spor. Med timenyhederne i radioen og det tv-monopolbrydende TV 2 som nogle af de mest markante.

I dag fylder Jørgen Schleimann 85 år, og det sker stille og roligt i hjemmet i Munkebo på Fyn sammen med ægtefællen, Annie Gertz Schleimann, for helbredet er ikke længere det bedste.

Derfor kunne Schleimann ikke være til stede, da TV 2 i oktober fejrede sit 25-års-jubilæum.

LÆS OGSÅ: En livslang kamp mod human nedkøling

Men han er til gengæld til stede i bogen om TV 2s første 25 år, skrevet af de to tidligere TV 2-pionerer Anders Krarup og Lars Mandal. Og her kan man læse, at der langtfra var stille og roligt på Kvægtorvet i Odense under monopolbruddet.

Stationens første nyhedschef, Ulla Terkelsen, fortæller kærligt om en stridslysten direktør, hvis ledelsesteori var enkel. Det var management by crisis. Jo flere kriser, der var, jo bedre fungerede det, mente han.

Og hvis politikerne havde ønsket sig et stille og roligt monopolbrud, så skulle de have valgt en anden end Schleimann. For ham var målet nemlig fra start at blive større end Danmarks Radio, og midlet var seermagneter som Eleva2eren, Lykkehjulet og Højlunds Forsamlingshus. Og en nutidig nyhedsflade med højprofilerede værter.

Schleimann og TV 2 nåede målet og fik hurtigt placeret den nyfødte tv-station i seernes bevidsthed. Men i 1992 havde bestyrelsen fået nok, og pioneren fik ikke forlænget sin åremålskontrakt, hvilket i øvrigt fik programmedarbejderne til at nedlægge arbejdet. Så var det slut med tv-karrieren for Schleimann.

Han blev hentet til Kvægtorvet fra en stilling som chefredaktør på Weekendavisen, og inden da havde han en lang karriere i Danmarks Radio helt fra 1967 til 1982. Her nåede han blandt andet som chef for Radioavisen at stå bag overgangen til timenyheder, der var noget af et paradigmeskifte. Nyhederne skal fortælles, når de er der, mente Schleimann. Men ansættelsen i DR endte med stridigheder med overordnede og Radiorådet.

Efter afgangen fra TV 2 blev Jørgen Schleimann i efteråret 1992 hentet til Morgenavisen Jyllands-Posten som chefredaktør, men det blev et kort kapitel. Schleimann tørnede sammen med den øvrige ledergruppe på avisen, og efter bare tre måneder var det slut.

I årene efter var Schleimann kommentator i Berlingske Tidende med blandt andet EU på dagsordenen.