Tyrkisk vulkan elsker børnefilm

I dag åbner Buster, den internationale filmfestival for børn og unge, i København. Kvalitetsfilm er vigtigere end nogensinde, mener den tyrkiskfødte festivalleder Füsun Eriksen

Børn og unge bør opleve gode film fra hele verden i biografens rolige og mørke omgivelser, mener Füsun Eriksen, direktør for Buster, den internationale filmfestival for børn og unge. -
Børn og unge bør opleve gode film fra hele verden i biografens rolige og mørke omgivelser, mener Füsun Eriksen, direktør for Buster, den internationale filmfestival for børn og unge. - . Foto: Buster.

Alle kender Buster Oregon Mortensen, den snarrådige tryllekunstner fra Bille Augusts 30 år gamle film ”Busters verden”. Få har hørt om den tyrkiskfødte økonomiuddannede Füsun Eriksen.

Førstnævnte har lagt navn til Danmarks største filmfestival for børn og unge. Sidstnævnte står bag den.

Festivalen Buster åbner i dag med en lang række filmvisninger og arrangementer i København over de næste 14 dage.

Direktøren for den 15 år gamle filmfestival elsker også ”Busters verden”. Og så har hun set rigtig mange andre børne- og ungdomsfilm fra Danmark og hele verden i forbindelse med sit arbejde. Omtrent 200 spillefilm og 200 kortfilm om året over de otte år, Füsun Eriksen har været direktør for festivalen. Og så er der de mange spillefilm for voksne og tv-serier, hun ser i sin fritid.

Firkantede øjne har den 48-årige Füsun Eriksen endnu ikke fået. Film til børn og unge er helt afgørende for de små borgeres opdragelse, mener den tyrkiskfødte direktør. De er formentlig den vigtigste målgruppe at lave film til, lyder det fra hende.

”Mange spørger mig, hvorfor vi skal have en filmfestival for børn og unge, når de kan sidde derhjemme foran skærmen og se alle de film, de har lyst til på tv og internettet. Men netop derfor, mener jeg, er det vigtigere end nogensinde at få dem ind i biografen,” siger hun.

Her kan børnene i ro og mag opleve kvalitetsfilm, der ellers ikke når til Danmark. Festivaldirektøren vil gerne vise dem et billede af andre lande og kulturer med forskellig æstetisk og tematisk tilgang, der har ”noget på hjerte” med relevans på tværs af grænser. I år er festivaltemaet afhængighed, både den gode og den dårlige af slagsen, og filmene bliver suppleret af diskussioner og undervisningsmateriale.

Füsun Eriksen roser den danske børne- og ungdomsfilmtradition, hun kalder befriende og i verdensklasse. Som barn i Tyrkiet var hun vant til at se ofte meget moraliserende animationsfilm, så da hun så ”Zappa” første gang, blev hun både chokeret og imponeret over det høje niveau og den åbne tilgang til børnenes liv i børnehøjde.

Füsun Eriksen kom til Danmark i begyndelsen af 1990'erne med en økonomiuddannelse og karriere-drømme. Den egentlige årsag var forholdet til den danske komponist Søren Siegumfeldt Eriksen, som hun havde mødt på en jazzklub i Istanbul, og som hun rejste med tilbage til Danmark. Men her følte hun sig ikke velkommen og mødte mange forhindringer, så hun rejste hjem igen få år efter. Dog for at give Danmark en chance til, da manden sagde, at hun jo bare havde givet op. Det skal man ikke sige til den temperamentsfulde kvinde, der vendte tilbage og trak på sin kombinerede erfaring fra økonomi- og teateruddannelsen. Hun gjorde karriere i reklamebranchen, hvor hun blev kaldt en ”tyrkisk vulkan”. Siden kom hun til filmindustrien, hvor hendes tilgang til arbejdet også blev bemærket.

”Hun har en kolossal energi og høj entusiasme,” har chef for Radio24syv, Jørgen Ramskov, fortalt om sin tidligere kollega i Københavns Filmfestival, hvor han har været direktør. I Zentropa fik man også fornøjelsen af den tidligere marketing- og festivalchefs temperament.

I 2007 kom Füsun Eriksen til filmfestivalen Buster, der havde økonomiske problemer og manglede en målrettet direktør. Siden har festivalen vokset sig til at blive en af de vigtigste børne- og ungdomskulturelle begivenheder i Danmark.

Füsun Eriksen elsker at danse og hører meget musik i hjemmet på Amager ved København, hvor hun bor sammen med Søren Siegumfeldt Eriksen. Parret har to børn.